Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...

Bleskové zprávy z 10. zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


Document Actions
Článek
Chcete nahlédnout jakým úsilím pracuje rada pro rozhlasové a televizní vysílání na zavádění digitální televize? Posuďte sami.
Radek Kaisler, ze dne: 30.05.2002
reklama

14. května 2002 se konalo zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Zápis z tohoto zasedání byl zveřejněn 29. 5. 2002. 

Přinášíme část tohoto zápisu, která se vztahuje k digitální televizi. 


 


Citace z 4. odstavce zápisu: 

 

 

4. Zprávy a informace z jednání

a) Práce expertní skupiny ke stanovení technických parametrů multiplexu
Průběžnou informaci podal Uhlíř. V pondělí 20. 5. bude připraven technický dokument k dalšímu připomínkovému řízení v rámci SDV.

b) Materiál prof. Uhlíře k digitálnímu televiznímu vysílání
Uhlíř předkládá otázky, k nimž je třeba přijmout koncepční rozhodnutí.
První z nich je otázka vytvoření veřejnoprávního multiplexu. Rada vedla k tématu rozpravu. Musil navrhuje zpracovat teze důsledků takového rozhodnutí (pro a proti), Uhlíř se toho ujímá.
Další otázkou je počet programů v multiplexu a zbývajícího prostoru pro dodatečné služby (přenos dat). Rada k tématu vedla rozpravu.
Jinou otázkou je definice pokrytí pro zahájení vysílání. Uhlíř navrhuje ponechat v kompetenci Rady, která přihlédne k technickým a ekonomickým ohledům a specifice každého regionu.
Konečně je to otázka vztahu Rady a ČTÚ. Koordinace kmitočtů dosud probíhá tradičně, analogově. Nově však vzniká prostor pro tlak ČTÚ na jeho výsadní jednostranně technické rozhodování. Rada k tématu vedla rozpravu. Foltán i Musil uvádějí, že toto technické rozhodování je třeba považovat za servis, Musil vidí řešení a východisko v konvergenci obou institucí.
Rada se bude nastoleným otázkám dále soustavně věnovat.

c) Stav v přípravě digitální novely vysílacího zákona
Tento pododstavec je v zápise prázdný (! poznámka autora !) 


Nevím zda je v široké veřejnosti převažující zájem o rychlé zavedení pozemní digitální televize. Nicméně jedná se o obrovský skok v technice, který přinese mnoho nových a jistě pro všechny zajímavých možností.
Situaci budeme dále podrobně sledovat. 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933