Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

LPE: Soubor norem pro rozvaděče nn – NOVÉ A PŘIPRAVOVANÉ NORMY V TÉTO OBLASTI (3/4)


Document Actions
LPE: Soubor norem pro rozvaděče nn – NOVÉ A PŘIPRAVOVANÉ NORMY V TÉTO OBLASTI (3/4)
Zajímají vás podrobnosti změn pro staveništní rozvaděče? Víte, že rozvaděč neobsahuje žádný přístroj k rozvádění? ČSN EN 60439-4 ed.2 hovoří v poznámce ... "Staveništní rozváděč (ACS): kombinace jednoho nebo několika transformačních nebo spínacích přístrojů s přidruženým řídicím, měřicím, signalizačním, ochranným a regulačním zařízením" ...
Vincent Csirik, ze dne: 14.12.2006
reklama

... pokračování

II. Nové normy pro rozváděče nn (vydané v posledním období)

ČSN EN 60439-4 ed. 2 (35 7107) Rozváděče nn – Část 4: Zvláštní požadavky pro staveništní rozváděče (ACS) (vydání – červen 2005)

Pozn. Staveništní rozváděč (ACS): kombinace jednoho nebo několika transformačních nebo spínacích přístrojů s přidruženým řídicím, měřicím, signalizačním, ochranným a regulačním zařízením, kompletní se všemi jejich vnitřními elektrickými a mechanickými spoji a konstrukčními částmi (viz 2.4), navržená a vyrobená pro použití na všech staveništích, vnitřních i venkovních.
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 60439-4:2004, která je identickým převzetím IEC 60439-4:2004 a s účinností od 2007-09-01 nahrazuje (ruší) ČSN EN 60439-4:1995 (souběžná platnost).

Norma platí pro typově zkoušené rozváděče (TTA) určené pro používání na staveništích, tj. dočasných pracovištích, na které veřejnost nemá většinou přístup a kde se provádějí stavební práce, instalace, opravy, přestavby nebo demolice nemovitostí (budov) nebo stavebně inženýrské (veřejné) práce nebo výkopy nebo jakékoliv jiné podobné činnosti. Tyto rozváděče mohou být přemístitelné (dočasně pevně zabudované) nebo pohyblivé.
Tato norma neplatí pro rozváděče určené pro používání v administrativních střediscích stavenišť (kanceláře, šatny, montážní místnosti, kantýny, restaurace, noclehárny, toalety atd.).

Změny proti předchozí normě jsou např.:

  • zavedení definice pro „jmenovitý proud ACS“ (Jmenovitý proud ACS je proud stanovený výrobcem jako jmenovitý proud jeho vstupního obvodu. Tento proud musí být veden, aniž by došlo k oteplení jednotlivých částí přesahujícímu mezní hodnoty specifikované v této normě);
  • nahrazení třídění založeného na jmenovitém proudu ACS tříděním založeným na funkci přiřazené výrobcem;
  • změněné požadavky na ochranu zásuvek s odvoláním na podrobnější požadavky uvedené v ČSN 33 2000-7-704;
  • zavedení společných požadavků pro všechny typy ACS.

Tato norma musí být použita spolu s ČSN EN 60439-1 ed. 2:2000. Kapitoly a články této normy doplňují, modifikují nebo nahrazují příslušné kapitoly a články uvedené v ČSN EN 60439-1 ed. 2:2000..

V normě mimo jiné je uvedeno:

  • Požadavky na elektrickou ochranu poskytovanou zařízeními vyráběnými podle této normy musí odpovídat požadavkům uvedeným v ČSN 33 2000-7-704,
  • Každý ACS musí být opatřen jedním nebo několika štítky s trvanlivým označením, umístěnými tak, aby byly viditelné a čitelné po instalování rozváděče,
  • Výrobce rozváděče má na upozornění upevněném k rozváděči specifikovat ostatní typy rozváděčů, které k němu mohou být připojeny. V upozornění má být uvedeno, zda je kompatibilita založena na typu použité soustavy uzemnění a/nebo na potřebě koordinace elektrické ochrany v rámci kompletní instalace,
  • ACS musí být typově zkoušené rozváděče nn (TTA),
  • Všechna připojení vnějších kabelů musí být rozebíratelná nebo musí být tvořena zásuvkami. Zásuvky musí odpovídat příslušným normám a musí mít jmenovitý proud minimálně 16A,
  • Otvory v kabelových vývodkách, krycích deskách atd. musí být takové, aby při správně instalovaných kabelech, včetně jejich upevňovacích zařízení, bylo dosaženo stanovených opatření pro ochranu před dotykem živých částí a stanoveného stupně ochrany krytem. Zařízení pro vstup kabelů mají být specifikována výrobcem a uvedena v jeho pokynech
  • ACS musí být chráněny proti korozi buď použitím vhodných materiálů, nebo povrchovou vrstvou na nechráněných plochách,
  • Stupeň ochrany krytem všech částí ACS musí být nejméně IP44, při všech dveřích zavřených a všech odnímatelných panelech a krycích deskách na svých místech (Stupeň ochrany krytem pro ovládací čelní plochu uvnitř dveří nesmí být nižší než IP21 za předpokladu, že dveře mohou být zavřené za všech podmínek používání. Tam, kde dveře nemohou být zavřené, musí být stupeň ochrany krytem pro ovládací čelní plochu nejméně IP44),
  • Zásuvky, které nejsou chráněny krytem ACS, musí mít stupeň ochrany krytem nejméně ekvivalentní IP44, jak při vysunuté, tak při úplně zasunuté vidlici
  • Zásuvky musí být chráněny před nebezpečným dotykem živých částí nebo neživých částí podle ČSN 33 2000-7-704 (např. Zásuvky se jmenovitým proudem do 32A včetně a trvale zapojená ruční elektrická zařízení se jmenovitým proudem do 32A včetně musí být buď chráněny proudovým chráničem, jehož jmenovitý vybavovací reziduální proud nepřekročí 30mA, nebo musí být napájeny malým napětím SELV apod.). Tam, kde jsou použity pro ochranu proudové chrániče (RCD) se jmenovitým reziduálním pracovním proudem nepřesahujícím 30mA, jeden (RCD) může chránit několik zásuvek. Je však třeba věnovat pozornost vlivům neúmyslného vypnutí, např. když (RCD) chrání více než 6 zásuvek.

Staveništní rozváděč (ACS) sestává z jedné vstupní jednotky a jedné nebo několika výstupních jednotek a může zahrnovat měřicí jednotku (jednotky) a transformátorovou jednotku (transformátorové jednotky).
Výstupní jednotka (jednotky) může (mohou) zajišťovat různé funkce, jako například: napájení jiných ACS, osvětlení, strojů nebo elektrických nástrojů nebo jiných zařízení na staveništi.
ACS může být určen k vzájemnému propojení tak, že je vytvořena instalace nebo část instalace ve formě řady kompatibilních ACS. Kromě všech jejich charakteristik se na ně vztahují stejná pravidla pro ochranu před úrazem elektrickým proudem, a zajišťují, je-li to možné, selektivní ochranu vhodnou volbou například vypínací schopnosti, nastavení proudu a provozní doby.
Tyto různé charakteristiky jsou stanoveny výrobcem nebo jsou předmětem dohody mezi výrobcem a uživatelem se zřetelem na druh napájení a/nebo rozvodnou síť a příslušné požadavky na instalaci.

ČSN EN 50300 (35 7042) Rozváděče nn – Všeobecné požadavky na rozváděče nn pro distribuční transformovny (vydání – březen 2005)

Poz. Rozváděč pro distribuční transformovny (SCDB): rozváděč pro pevnou instalaci, připojený přímo nebo prostřednictvím vstupního obvodu k distribučnímu transformátoru; rozváděč obsahuje přípojnice připojené k vstupnímu obvodu (k přívodu), které umožňují rozvod elektrické energie do jednoho nebo více výstupních obvodů (vývodů), které mohou zahrnovat přístroje pro odpojení proudu a/nebo spínací přístroje pro ochranu a elektrické oddělení výstupního kabelu (kabelového vývodu) nebo venkovního vedení; je instalován, provozován a udržován pouze osobami znalými.

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 50300:2004, která byla připravena technickou komisí CENELEC TC 17 D, Rozváděče.
Norma se má používat společně pouze s ČSN EN 60439-1 ed. 2:2000 (tj. bez změny ČSN EN 60439-1 ed. 2:2000/A1:2004). Kapitoly této normy doplňují, modifikují nebo nahrazují kapitoly ČSN EN 60439-1 ed. 2:2000.
Tato norma uvádí doplňující požadavky na rozváděče nn pro veřejné distribuční transformovny (transformovny provozovatele distribuční soustavy). Jedná se o přenosné, typově zkoušené rozváděče (TTA) pro instalaci na místech, kam mají přístup pouze oprávněné osoby pro jejich používání (venkovní typy však mohou být instalovány na místech, která mohou být přístupná pro veřejnost). Jsou připojeny ke svorkám nn distribučních transformátorů pomocí připojovacích lišt, tyčí nebo kabelů, a jsou určeny pro používání ve veřejných trojfázových sítích nn.

Předmětem normy je stanovení definic a specifikování provozních podmínek, konstrukčních požadavků, technických charakteristik a zkoušek pro rozváděče pro distribuční transformovny.

V normě jsou definovány následující typy rozváděčů nn pro veřejné distribuční transformovny:

  • Rozváděč pro distribuční transformovny (SCDB).
  • SCDB – vnitřní provedení (SCDB-I).
  • Rozváděč pro distribuční transformovny – venkovní, pro připojení kabelem (SCDB-CCO).
  • SCDB-CCO – pro montáž na základ.
  • SCDB-CCO – pro montáž na stožár.
  • Rozváděč pro distribuční transformovny – venkovní, pro montáž na transformátor (SCDB-TMO).
  • SCDB-TMO – pro montáž na základ.
  • SCDB-TMO – pro montáž na stožár.

ČSN EN 62208 (35 7040) Prázdné skříně pro rozváděče nn – Všeobecné požadavky (vydání – prosinec 2004)

Pozn. Prázdná skříň: skříň, určená pro podepření a instalaci elektrického zařízení, jejíž vnitřní prostor poskytuje vhodnou ochranu před vnějšími vlivy a specifikovaný stupeň ochrany před přístupem k živým částem nebo kontaktem s nimi a před kontaktem s pohyblivými částmi.
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 62208:2003, která je identickým převzetím IEC 62208:2002.
Uvedená norma s účinností od 2006-12-01 nahrazuje ČSN EN 50298:1999 (35 7040) (souběžná platnost).

Zatím co ČSN EN 50298:1999 byla převzetím evropské normy, která byla vypracována pouze v CENELEC (mezinárodní norma IEC v té době nebyla k dispozici), tato norma (ČSN EN 62208:2005) zavádí evropskou normu, která je identickým převzetím mezinárodní normy IEC 62208:2002 (viz výše). Nová norma je propracovanější jak v oblasti technických požadavků, tak i v oblasti zkoušek (vyplývá to též z návaznosti na nově vydané evropské normy).
Tato norma platí pro prázdné skříně před smontováním součástí rozváděčů uživatelem, tak, jak jsou dodány výrobcem skříní. Norma stanoví definice, třídění, charakteristiky a požadavky na zkoušky skříní, které mají být používány jako součást rozváděčů podle souboru ČSN EN 60439, jejichž jmenovité napětí nepřekračuje AC 1000V při kmitočtech nepřesahujících 1000Hz, nebo DC 1500V (AC – střídavé, DC – stejnoměrné), a které jsou vhodné pro všeobecné použití pro vnitřní i venkovní aplikace.

... dokončení

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933