Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

VĚTRNÍKY: List větrné elektrárny je větší než se zdá


Document Actions
VĚTRNÍKY: List větrné elektrárny je větší než se zdá
Už jste viděli takový "větrník" zblízka? Jak je ve skutečnosti velká ta šumící vrtule? Vypadá o hodně větší na zemi než připevněná na vysokém pilíři. Na větrníky často koukáme, málokdy se u nich zastavíme. My zastavili a došli se podívat na rozestavěné dílo ...
Miroslav Minařík, ze dne: 22.12.2007
reklama

Velká skupina populace si často neuvědomuje, že každým wattem ve stand-by režimu spotřebičů přikládá své "polínko do ohně"  celosvětové spotřeby. A tak stále vyšší závislost na elektronice zefektivňuje naše činnosti stále k vyšším výkonům, ovšem je také potřeba myslet na energetické zdroje, kterými neoplýváme. "Dostačující" Temelín bude stávajícím tempem brzy svým výkonem kulminovat a bude třeba dalších zdrojů ...

Česko jako vnitrozemní stát moře nepoužije a tak nám zbývají stále přibývající nevzhledné "větrníky". Výrobci a dodavatelé nabízí různá řešení . Ať se nám již líbí nebo nelíbí, mnoho efektivnějších variant nemáme. Zvykejme si na Don Kichotské příšery na našich polích! Bude jich přibývat.

Už jste viděli takový "větrník" zblízka?
Jak velká je šumící vrtule? Vypadá o hodně větší na zemi, než připevněná na vysokém pilíři. Podívejme se na variantu V90. Stavěla se v prosinci u obce Kámen u Havlíčkova Brodu.

Pokud vás zajímá, které faktory při výběru správného typu větrné elektrárny zmiňuje výrobce Vestas jako rozhodující při, pak to jsou ...

  • energetický výtěžek

  • použitelnost

  • síťová kompatibilita

  • úroveň hluku

Tyto oblasti dodavatel sleduje nezbytně nutnou dobu. Vyhodnotí je a v případě kladného hodnocení nechá dosažená technická fakta ověřit nezávislým orgánem. S takovými podklady se můžete směle pustit do větrné investice!

A víte, že takový list je dlouhý 44 metrů?
Podle výrobce se jedná o jeden z nejlehčích na trhu. Již pouhým poklepem vycítíte odlehčenou konstrukci, která je přesně optimalizovaná k požadovaném výkonu. Výrobce uvádí především použití sklolaminátu a uhlíkových vláken.

Pohled na servomotor, který natáčí listy. Spolu s další logikou se optimalizují otáčky tak, aby došlo k maximální efektivitě provozu tohoto zařízení. Pokud chce vědět více o hlavě větrné elektrárny, klikněte sem!

A jaká jsou základní data?
  • Průměr větrníku je 90 metrů
  • Plocha záběru 6362 m2
  • Jmenovité otáčky rotoru jsou 13,3 otáček za minutu
  • Výška hlavy s rotorem je v nejvyšším bodě 105 metrů
  • Váha rotoru 38 tun

Budeme s nimi kamarádit?
Tito nevzhlední větrní obři jsou nezbytným následkem vzrůstající energetické poptávce. Jako občané spotřební společnosti nemáme příliš na výběr a budeme muset akceptovat logickou konsekvenci.

Už jste přemýšleli kudy proudí vytvořená energie do sítě? Pokud vás to opravdu zajímá, pak čtěte další pokračování!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933