Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Čisté ruce, operativně, rychle, bezpečně ...


Document Actions
Čisté ruce, operativně, rychle, bezpečně ...
Ne, nejedná se o žádný vládní program. Jde o jedno řešení, jak si umýt ruce teplou vodou v kritických podmínkách devatenáctého století. Ovšem zasazeno do dnešní doby to vyvolává nejeden úsměv.
Jaroslav Borovec, ze dne: 16.01.2006
reklama

Těžký život pomocníků na stavbách. Patrně se nikdo nedomnívá, že snad "helfři" na stavbách, kteří pracují někdy i na černo, bydlí v hotelech nebo alespoň na ubytovnách. Není to dlouho, co shořela montovaná ubytovna, kde přespávali cizí státní příslušníci.

V jedné evropské zemi

Anatolij byl vystudovaný strojař, však přes své vzdělání se ocitl v cizí zemi jako pomocný dělník u renomované stavební firmy. Práce nevyžadovala vůbec zvláštních znalostí a tak jeho tři světové jazyky vůbec neupotřebil. Silnou motivací byla pro něj pochopitelně mzda. To, co vydělal za měsíc jako poskok, byl v jeho zemi více než půlroční příjem. Tak pro tyto důvody dokázal snést mnohé ponížení a šikanu často primitivních domorodců.

Protože se nechal dobrovolně vykořisťovat, tak musel také kromě rodinného odloučení vytrpět také často podstatně horší ubytovací podmínky. Šéf firmy u které byl zaměstnán šetřil kde mohl. A tak jeho námezdní dělníci podle něj mohli spát třeba i pod mostem. Vůbec jej nezajímala otázka hygieny a na druhou stranu dělníci mlčeli přesto, že měli platné pracovní povolení.

Jednou se ocitli na stavbě v menší vesnici, kde bylo ubytování možné pouze ve vybydleném stavení. Šéf očekávající tučný zisk ze zakázky, uvedl své dělníky do toho chatrného obydlí s velkolepou slávou. A se slovy: "čím dřív stavba, tím dřív jiné bydlení ..." rozhodil rukama a po té rychle zmizel.

Anatolij rychle analyzoval situaci a s kolegy se rozhodli. Pro slíbenou částku byli ochotni se i potoce koupat. Tak tomu téměř i bylo. Když ovšem teplá voda byla pro ně již snem jako výhra v loterii, dostal Anatolij nápad. Sám byl veteránem z několika sovětských tažení, kde byly podstatně tvrdší úpravy životního stylu. A tak jako Robinson Crusoe rychle sestrojil tento "pekelný průtokový ohřívač".


Po větší obrázek klikni!

I když to z obrázku není patrné, jednalo se tehdy o nejbezpečnější zařízení z celého objektu. No považte:

  • Stávající vodovodní kohoutek byl podroben tlakové zkoušce.
  • PET láhev byla zakoupena v blízkém supermarketu.
  • Byla upevněna standardní lepicí páskou, která měla dostatečnou rezervu v tahu.
  • Varná konvice byla po elektrické stránce vyhovující.
  • Termostat vypínající hlavní přívod byl také v pořádku.
  • Zásuvka, do které byl zasunut přívod byla sice připojena ještě Al vodiči 2,5mm2, ovšem to nijak neodporovalo zvykům v dané zemi.
  • Jistič, předřazený tomuto spotřebiči, resp. vedení byl starší výroby hodnoty 16A

Co bylo na druhou stranu špatné, byla rozsáhlá plíseň v objektu a nepitná voda. Ovšem Anatolij řešil pouze ohřev užitkové vody. Také zásah do nádržky konvice, ovšem to by mělo spíše vliv na záruční podmínky. Tenkrát v džungli, to bylo horší ....

Možná nám tato situace připadá v dnešním světě komická, ale tehdejší řešení Anatolije bylo opravdu hodno inženýra, rychlé, operativní a splnilo účel. Protože tato fotka se po Internetu rychle šíří bez uvedeného příběhu, jsou jí často přisuzovány jiné osoby a dokonce různé konkrétní národnosti.

Např. zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933