Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přednáška o řadě výkonových jističů NZM vhodné pro systémy distribuce energie, od malých rozvaděčů po velké energetické rozvody. Univerzální použití zvyšuje možnosti návrhů, usnadňuje instalaci a zjednodušuje údržbu. Díky konektivitě a funkcím ...
  • Mezinárodní strojírenský veletrh 2024 se uskuteční 8.–11. října v Brně. Největší středoevropská přehlídka průmyslových technologií přiláká více než 12% firem navíc oproti loňsku, včetně vystavovatelů z 21 zemí. V pavilonu P se představí nové ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Privatizace české energetiky?


Document Actions
Článek
Stát chce prodat ČEZ společně se státními podíly v distribučních společnostech...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.11.2000
reklama

Jaroslav Skalický:
Rozhodnutí vlády o způsobu privatizace české energetiky kritizují mnozí odborníci. Přesto rozhodující bude stanovisko případných zájemců o koupi. Pokud nabídka vlády zaujme více zájemců, dá se, mimo jiné, očekávat vyšší nabízená cena. Připomínám, že stát chce prodat ČEZ společně se státními podíly v distribučních společnostech. To ale kritizuje jeden z velkých zahraničních investorů na našem trhu, německý koncern EON Energie, který se pohybuje v naší energetice už mnoho let. Kromě dvou, má akciové podíly ve všech českých distribučních energetických společnostech. Od ČEZu odebírá polovinu jeho vývozu elektřiny. Přesto, že své investice u nás považuje za dlouhodobé, do privatizace energetiky tak, jak si jí představuje Ministerstvo průmyslu a jak to schválil i Parlament, německá společnost zřejmě nepůjde. Potvrzuje to jednatel EON Bohemia Miroslav Píše.

Miroslav Píše, jednatel EON Bohemia:
Měly-li by zůstat podmínky tak, jak jsou nastaveny dnes, tak bysme se s největší pravděpodobností nemohli tendru o ČEZ zúčastnit z prostého důvodu. Jsme soukromou společností a my s takovouto investicí musíme předstoupit před dozorčí radu naší společnosti. A ta se nás bude ptát v zásadě na jednu jedinou otázku. A to je, jaká je návratnost této investice. A to my nejsme schopni spočítat dokud nebudeme mít všechny otázky odpovězeny, nebo na ně dostaneme dostatečné podklady ze strany prodávajícího.

Jaroslav Skalický:
Jaké tedy jsou tyto otázky, které je třeba podle německé společnosti vyřešit?

Miroslav Píše, jednatel EON Bohemia:
Především by bylo třeba vyjasnit ten základní problém a to, jestli ten vzniklý celek jak v elektroenergetice, tak v plynu, odpovídá soutěžním podmínkám v EU. Každý evropský investor bude muset po provedené transakci, získání takového podílu nahlásit v Bruselu. A podle našich zkušeností, které máme s vlastní fúzí Bayernersprossen Elektrou, jsou postoje tohoto úřadu velice konsekventní a skutečně se jedná dodržení pravidel soutěže. Druhá otázka je spojená s jadernou energetikou. Myslíme si, že je třeba vyjasnit otázky typu, komu patří palivo, komu patří vyhořelé palivo, jaké jsou garance vlády pro provoz jaderné energetiky do budoucnosti. A pak celá škála otázek, která se často označuje jako uvízlé náklady. To znamená to, co v těch společnostech zůstává z minulosti a za co by investor vlastně měl nést zodpovědnost do budoucnosti.

Jaroslav Skalický:
Společnost EON má podíly i v plynárenských distribučních společnostech. Také v plynárenství se vláda rozhodla, že prodá velkého státního monopolistu, v tomto případě Transgas, společně s podíly v distribučních firmách. Miroslav Píše si myslí, že v plynárenství je situace poněkud jiná než u trhu s elektřinou. Přesto.

Miroslav Píše, jednatel EON Bohemia:
Myslím, že i ty hrozby nejsou takové, jak v elektroenergetice z hlediska konkurenčního prostředí a podobně. Nicméně si myslím, že to hlavní stále zůstává. Je otázkou, jak je možné vytvořit konkurenceschopné prostředí, jestliže bude celý balík prodán jednomu investorovi nebo jednomu konsorciu.

Zdroj: Radiožurnál
Jaroslav Skalický

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933