Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Kabinet prodal ČEZu osm distribučních firem


Document Actions
Článek
Elektrárenská společnost zaplatí přenosovou soupravou
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.05.2002
reklama

BRNO, 6. května 2002 - Už delší dobu avizovaný prodej státních podílů v osmi elektroenergetických firmách dnes schválila vláda. Stát je prodá elektrárenské společnosti ČEZ a výměnou získá 66procentní podíl ve firmě ČEPS, která vlastní přenosovou soustavu. Mluvčí kabinetu Libor Rouček řekl, že podíl státu v distribučních společnostech byl ohodnocen asi na 32 miliard korun a 66procentní podíl ČEPS na 15 miliard. Rozdíl 17 miliard korun pak ČEZ uhradí podle splátkového kalendáře do 30. června 2006.

Před jednáním vyjádřil své pochybnosti předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Ten si myslí, že vláda měla odložit rozhodnutí o majetkových přesunech v české elektroenergetice. "Kabinet by neměl dělat tyto zásadní majetkové přesuny především proto, že na to nemá klid," řekl Klaus na tiskové konferenci ODS v Ostravě.

Klaus: Jednání vlády je zločinné

"Vláda objíždí volební mítinky a mezi řečí dělá zásadní rozhodnutí," prohlásil. Za zločinnou pak označil snahu kabinetu předat část elektrárenské společnosti ČEZ ministerstvu práce a sociálních věcí na údajnou budoucí sociální pojišťovnu, kterou parlament dvakrát zamítl.

Stát bude po provedení všech přesunů vlastnit 67,7 procenta ČEZ a 51 procent ČEPS. Ministerstvo práce a sociálních věcí bude mít jako základ budoucí sociální pojišťovny 15 procent ČEPS a asi 14 procent v regionálních distribučních firmách Jihočeská energetika, Jihomoravská energetika a Pražská energetika.

Minoritní podíly 34 procent v těchto regionálních firmách bude držet ČEZ. Ten také bude vlastnit 34 procent ČEPS a podíly v rozmezí od 50 do 59 procent ve zbývajících pěti regionálních distribučních společnostech. Těmito kroky vláda vrátí zpět dřívější provázanost distribuce a výroby elektrické energie, zároveň však osamostatní přenosovou soustavu.

Kroky, které dnes schválila vláda, by měli posvětit i akcionáři ČEZ na mimořádné valné hromadě. Ta se uskuteční 20. května. Rouček doplnil, že dnešní rozhodnutí zakládá výrazně lepší vyjednávací pozici budoucí vládě při privatizaci státního podílu v ČEZ. Dodal, že prodej se uskuteční za plného chodu jaderné elektrárny Temelín.

čtk

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933