Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Toto není střelba do vlastních řad ale řad hodinových manželů. Bývalý administrativní pracovník, se rád věnoval opravám, i přes to, že jeho šikovnost nebyla vždy na nejvyšší úrovni. Jeho iniciativa údajně rostla s délkou sukně zákaznic. Jednoho dne se ...

Jistič před elektroměrem veřejného osvětlení


Document Actions
Článek
Před časem jsme "pustili program SICHR" na řetězec jištění veřejného osvětlení (pojistky JME, jistič před elektroměrem, jističe v zapínáku, pojistky v rozepínáku, pojistky ve stožáru). Teoreticky se nám potvrdil fakt z praxe, že při zkratu na kabelech veřejného osvětlení vypíná i jistič před elektroměrem....
Petr Doležal, ze dne: 15.08.2002
reklama

DOTAZ:

Ing. Petr Doležal (projekce veřejného osvětlení, Technické sítě Brno)

Před časem jsme "pustili program SICHR" na řetězec jištění veřejného osvětlení (pojistky JME, jistič před elektroměrem, jističe v zapínáku, pojistky v rozepínáku, pojistky ve stožáru). Teoreticky se nám potvrdil fakt z praxe, že při zkratu na kabelech veřejného osvětlení vypíná i jistič před elektroměrem.
Selektivitu opravdu nejde ošetřit. 
Chceme proto jít jinou cestou ("když už není selektivita, ať je alespoň diverzifikace):

  1. ČSN 33 2000-4-473 čl.473.3.1.1 a ČSN 33 2000-5-52 čl.520.N4.3 hovoří o jednofázovém jištění sdružených obvodů (3x230V), přičemž druhá norma přímo cituje světelné obvody.
  2. Naše zařízení veřejného osvětlení je všude důsledně jištěno jednofázově, aby při vypnutí jedné fáze bylo cca 66% osvětlení zachováno, (nezabývejme se třífázovými zkraty).
  3. Bohužel je ve hře 3f jistič před elektroměrem, který nám to vše hatí.
  4. S plným vědomím, že do sítě veřejného osvětlení neinstalujeme elektromotory (chod na dvě fáze), bychom chtěli před elektroměrem montovat 3x jednofázový jistič, ale:
  5. Chápeme, že 3f jistič též umožňuje jednoduché vypnutí při výměně elektroměru, ale to by se dalo ošetřit vypínačem (na př. ASN), tak jak požaduje ČSN 33 2000-5-52 (při jednofázových jištěních musí být sdružený obvod na začátku vypínán 3fázově). Samozřejmě, že tento vypínač před elektroměrem by byl též plombován.
  6. Dotaz na JME: je toto řešení možné a tím zvýšit funkčnost veřejného osvětlení a bezpečnost veřejnosti ?

ODPOVĚĎ

Ing. Pavel Černý, (JME a.s., divize Správa sítě, vedoucí oddělení standardizace)

K Vašemu dotazu zda je před 3 fázový elektroměr pro VO možné nainstalovat tři samostatné jednofázové jističe Vám sdělujeme následující.

Problém jištění před elektroměrem u VO neřeší konkrétně žádná ČSN. Naše společnost v tomto případě postupuje podle ČSN 33 21 30 - Vnitřní elektrické rozvody, která řeší obdobnou problematiku.
V této normě se říká : " Před elektroměr se musí osadit jistič se stejným počtem pólů jako má elektroměr. " To znamená, že před elektroměrem požadujeme osadit jeden třífázový jistič.
Aplikace ustanovení tohoto článku ČSN 33 2130 je podpořena především těmito důvody:

  1. Podmínkou pro přesné měření u třífázového elektroměru je přítomnost všech tří napětí. Provozování třífázového elektroměru na dvou nebo jednom napětí není z metrologického hlediska povoleno.
  2. Elektroměr je třífázové elektrické zařízení, které musí být také jištěno třífázovým jističem. Pokud dojde k poruše elektroměru, musí se odpojit všechny tři napětí.
  3. Dále se domníváme, že osazení tří jednofázových jističů před elektroměr při třífázovém připojení je v rozporu s cenovým rozhodnutí ERÚ a odporuje pro přiznání sazby C62, kde cena za příkon je stanovena podle velikosti hlavního jističe před elektroměrem.

 

Zajištění selektivity je technický problém a domníváme se že u správně navržené sítě jí lze dosáhnout a je jednou z podmínek správného návrhu. V současné době JME, a.s z těchto důvodů a z důvodu nediskriminačního přístupu k ostatním zákazníkům nepovoluje jištění 3 fázových přípojek třemi samostatnými jednofázovými jističi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933