Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

CWS: Kabelové žlaby


Document Actions
CWS: Kabelové žlaby
PE a PVC kabelové chráničky, kabelové žlaby, krycí desky a pásy ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.04.2007
reklama

MINIPOHLED

Kabelové žlaby ZEKAN slouží jako mechanická ochrana kabelů, HDPE trubek pro optické kabely nebo jiné rozvody inženýrských sití uložených v zemi. Byly vyvinuty jako náhrada za žlaby betonové a jejich přednosti je nízká váha, snadná manipulace a velmi dobrá mechanická pevnost. Maji široké použiti v oblasti energetických sítí, železničních koridorů, telekomunikačních rozvodů, stavebnictví apod.

Kabelové krycí desky DEKAB a pásy DEKAB FLEX se používají k mechanické ochraně silových i sdělovacích kabelů, případně potrubních systémů uložených v zemi. Zároveň plní rozlišovací a výstražnou funkci (popis a barva). Nahrazuji ochranu kabelů cihlami nebo betonovými deskami. Oproti těmto materiálům jsou podstatně lehčí s menšími nároky na manipulaci a dopravu. Desky je možné dodat v provedení PVC nebo PE v rozměrech a silách stěn dle níže uvedené specifikace.

Kabelové chráničky - PVC slouží k ochraně kabelů uložených v zemi. Jsou hrdlované, což umožňuje jejich snadné spojování. Vyrábějí se ve třech třídách zatížitelnosti s různou sílou stěny v uvedených průměrech: 50, 63, 75, 90, 110, 160 mm.

Korugované trubky, dvouvrstvé kabelové chráničky, dodávají se ve smotcích v délce 50 m a v tyčích v délce 6 m. Vnější stěna je vrapovaná, vnitřní stěna je hladká pro snadné zatahování kabelů. U trubek flexibilních, ve smotcích, je předinstalován tažný prvek. Rozměrová řada (průměr mm): 40, 50, 63, 75, 90, 110, 120, 125, 160, 175, 200.

Dělené trubky, používají se k dodatečné ochraně již položených kabelů, nebo k opravě poškozených chrániček v energetice a telekomunikacích. Trubky jsou opatřeny zámkem pro pevné spojení obou polovin trubky. Ve standardním provedení jsou dodávány v délce 3 m. Materiál - HDPE.

HOPE trubky jsou používány k vedení a ochraně silových, datových a sdělovacích kabelů. Při pokládce je možné je spojovat spojkami nebo svařovat. Jsou dodávány v průměrech 32, 40, 50 mm ve smotcích nebo na bubnu. Ve větších průměrech se dodávají v tyčích 6 m.

Výstražné fólie, u kabelových vedení a dalších rozvodů plní funkci výstražnou, rozlišovací a identifikační. Dají se rozlišit barvou, popisem, pro vyhledávání trasy lze použít fólii s kovovým prvkem - indukční smyčkou. Dodávají se v návinech 100 ­250 m, nejvíce používané šíře: 220, 330 mm.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933