Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Toto není střelba do vlastních řad ale řad hodinových manželů. Bývalý administrativní pracovník, se rád věnoval opravám, i přes to, že jeho šikovnost nebyla vždy na nejvyšší úrovni. Jeho iniciativa údajně rostla s délkou sukně zákaznic. Jednoho dne se ...

EZÚ: Značka kvality pro malé elektromontážní firmy


Document Actions
EZÚ: Značka kvality pro malé elektromontážní firmy
Otázka kvality a bezpečnosti v oblasti elektrotechnických montáží hraje prvořadou úlohu. Toho si jsou vědomi jak odborníci, kteří montážní služby v této oblasti poskytují, tak i jejich uživatelé a spotřebitelé, kteří se potřebují o kvalitách poskytovaných služeb jednoduchým a srozumitelným způsobem dopředu přesvědčit.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.12.2005
reklama

Otázka kvality a bezpečnosti v oblasti elektrotechnických montáží hraje prvořadou úlohu. Toho si jsou vědomi jak odborníci, kteří montážní služby v této oblasti poskytují, tak i jejich uživatelé a spotřebitelé, kteří se potřebují o kvalitách poskytovaných služeb jednoduchým a srozumitelným způsobem dopředu přesvědčit. Implementace a certifikace systémů řízení jakosti podle ISO 9001 je u organizací s malým počtem zaměstnanců zpravidla neúměrně náročná jak z hlediska rozsahu, tak i z hlediska ceny.
Proto vznikla v roce 2005 ve spolupráci Elektrotechnického zkušebního ústavu a Unie elektrotechniků ČR značka Kvalitní a bezpečná montáž, která vyjadřu­je, že její držitel poskytuje služby, které jsou na dobré úrovni, vyhovují požadavkům EU, a zejména že tato skutečnost je prověřena nezávislou třetí stranou.
Udělení značky je pro jejího držitele potvrzením, že poskytuje v oblasti elektromontážních prací službu, která je provedena kompetentním personálem, je bezpečná a ověřena zkouškami podle platných předpisů, využívá kvalitních a spolehlivých komponentů a je provedena postupem šetrným pro životní prostředí a bezpečným pro zpracovatele. Požadavky na držitele značky vycházejí z principů, které jsou v Evropě uznávány pro tento druh služeb.

Podoba značky vychází z tradiční a veřejnosti velmi dobře známé chráněné značky ESČ, která ve své původní podobě vyjadřuje stálou shodu vlastností výrobků s normami na elektrickou bezpečnost a je jednou z nejstarších značek tohoto druhu v Evropě. Základní eliptická značka ESČ je umístěna v kruhu s vloženým textem EKOLOGIE-BEZPEČNOST-KVALITA, který konkretizuje její zaměření.
Uživateli dává značka jistotu toho, že její držitel usiluje o trvalé zvyšování kvality vlastních služeb a bezpečnost jejich provádění, zlepšuje své vztahy se zákazníky, obchodními partnery i státními orgány. Držitel značky tak zlepšuje i prodejnost svých služeb a image vlastní firmy na trhu.
Právo na užívání značky může být udělováno organizacím nebo fyzickým osobám,které jsou schopny v oblasti elektromontáží prokázat nejen požadovanou elektrotechnickou kvalifikaci, technickou, technologickou a personální způsobilost, ale i plnění zákonných požadavků ve vztahu k produktu, životnímu prostředí a bezpečnosti práce, schopnost řídit své vztahy se zákazníky, dodavateli a vlastními zaměstnanci a schopnost udržet kontinuitu vlastního podnikání.
Značka se uděluje po úspěšném završení certifikačního postupu podle zjednodušeného modelu systému řízení jakosti, při respektování evropského předpisu vydaného v ČR jako ČSN 33 0501 Kvalifikace dodavatelů elektroinstalace a dalších specifických požadavků z oblasti hygieny a bezpečnosti práce. Kritéria pro udělení značky vytvořil certifikační orgán Elektrotechnického zkušebního ústavu, s.p., ve spolupráci s Unií elektrotechniků České republiky.
Značku uděluje certifikační orgán Elektrotechnického zkušebního ústavu na dobu tří let a v době platnosti značky se provádějí následné kontroly. Více informací naleznete na www.ezu.cz.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrotechnický zkušební ústav, s.p.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933