Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Přes čtvrt století se účastníme nejen AMPERu ale i dalších veletrhů. Jak hodnotit každý ročník když je každý úplně jiný?Rychlé, obecné hodnocení je příliš subjektivní a vypovídá pouze o jednom z mnoha další pohledů. Neustálé hodnocení veletrhů, často ...

Diskusní seminář - Zajištění bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních


Document Actions
Diskusní seminář - Zajištění bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních
„Zajištění bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních ve světle požadavků platných norem ČSN 34 3100, ČSN EN 50110-1:2003 a návrhu ČSN EN 50110-1ed.2, stejně tak jako připravovaného vydání TNI 34 3100.“
Jaroslav Melen, ze dne: 28.06.2005
reklama

„Zajištění bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních ve světle požadavků platných norem ČSN 34 3100, ČSN EN 50110-1:2003 a návrhu ČSN EN 50110-1ed.2, stejně tak jako připravovaného vydání TNI 34 3100.“

Za současné situace, kdy ze strany ČNI není vůle změnit jednostranné rozhodnutí o zrušení řady ČSN 34 31xx k datu 31.12. 2005 a provozovatelé budou a již jsou postaveni před nutnost vypracovat si k ČSN EN 50110-1 vlastní podniková pravidla - normy, má smysl si v otázkách zajišťování BP při činnostech na EZ učinit jasno. Máme tím na mysli odstranění nánosu chyb (žádné lidské dílo se jich nemůže vyvarovat a praxe spolu s časem je v tomto směru nejlepším korektorem) a mylných výkladů či interpretací jak ČSN 34 3100, tak i v ČR nezažité a hrubě povrchní ČSN EN 50110-1:2003.

Tvořit podnikové normy za tohoto stavu a bez takovéhoto ujasnění by bylo podle našeho názoru příliš krátkozraké.
Jsme proto připraveni býti v tomto směru ku pomoci a tu také nabízíme nejprve v podobě diskusního semináře podle tříbodového programu.

Přednáška v prvním bloku vysvětluje na praktických příkladech obsah pojmů používaných do dnešních dnů v souvislosti s problematikou zajištění bezpečnosti při práci na elektrických zařízeních podle ČSN 34 3100 a absenci, případně odlišnosti pojmů zavedených normou ČSN EN 50110-1:2003.

První blok je koncipován s poukazem na chyby v nazírání a praktické aplikaci stávající ČSN 34 3100 po všech jejích změnách a nejasnosti jež přinesla ČSN EN 50110-1:2003, které má do jisté míry odstranit vydání ČSN EN 50110-1 ed.2 (na rozdíl od vydání z roku 2003 půjde o normu identickou s EN 50110-1:2004), s předem danou osnovou.
Druhý blok představuje příklady z praxe soudního znalce v daném oboru a specializace, opět s nazíráním na ustanovení zmíněných norem.
Přednáška ve třetím bloku je praktickým cvičením. Účastníkům je dopředu zadán příklad, jehož správné řešení je poté při setkání s přednášejícím diskutováno.

Poznámka Propag Team
Přednášky Ing. J. Melena představují ve všech třech blocích časový rozsah 5 hodin a jsou doprovázeny vizuální prezentací dataprojektorem.

Naše představa konkrétní praktické pomoci je pak taková, že po uskutečnění nabízeného diskusního semináře by nám byl s odstupem času předložen k posouzení návrh podnikových pravidel – normy, či jinak nazvaného dokumentu, ke kterému bychom vypracovali odborné stanovisko, případně i na úrovni znaleckého posudku Ing. Jaroslava Melena (znalectví v oboru bezpečnosti práce se specializací v elektrotechnice - jmenování znalcem Krajským soudem v Ústí n. Labem ze dne 17. ledna 1991, zn. Spr 402/91 – (zde aktuální info),

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lada Melenová - PROPAG TEAM
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933