Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Zásady projektování, montáže a údržby (3/4) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.07.2006
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Zásady projektování, montáže a údržby (3/4)


Zásady projektování, montáže a údržby (3/4)
Nejčastější chybou při montáži elektrických instalací je svépomocná výroba rozváděčů nn pouhým sestavením jednotlivých komponentů do prázdné skříně bez ohledu na platné normy a Živnostenský zákon. Jedná se doslova o protiprávní jednání ... Rozváděče určené pro laickou obsluhu musí být konstruovány jako typově zkoušené rozváděče nn.
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.07.2006

František Kosmák - bývalý inspektor Státního odborného dozoru, technický poradce pro elektrotechniku

... pokračování

Rozváděče nn
Výroba rozváděčů nízkého napětí je živností volnou - ohlašovací podle Nařízení vlády č. 468/2000 Sb., Příloha č. 4, skupina 45. Obsahem živnosti není výroba vyhrazených elektrických zařízení uvedených ve vyhl. č. 20/1790 Sb. (výroba, přeměna, rozvod a odběr elektrické energie a zařízení určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny).
Obsahová náplň volných živností je uvedena v přílohách Č. 1 až 4NV Č. 468/2000 Sb., kterým se stanoví seznam oborů živností volných.
Nejčastější chybou při montáži elektrických instalací je svépomocná výroba rozváděčů nn pouhým sestavením jednotlivých komponentů do prázdné skříně bez ohledu na platné normy a Živnostenský zákon. Jedná se doslova o protiprávní jednání, které podléhá sankcím ze zákonů:
Zákon Č. 455/1991 Sb. - Živnostenský zákon, úplné znění Č. 374/2004 Sb., § 61 Neoprávněné podnikání bez Živnostenského oprávnění (Živnostenský list) pro tuto živnost. V takovém případě může uložit Živnostenský úřad pokutu fyzické osobě až do výše 50000 Kč a právnické osobě 500.000Kč. Ustanovení Trestního zákona (§ 118) týkající se stíhání fyzických osob pro neoprávněné podnikání zůstávají ustanoveními § 61 až 63 Živnostenského zákona nedotčena.

ČSN EN 60439-1
Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozváděče. Definice:
Rozváděč nn:
Kombinace jednoho nebo více spínacích přístrojů nn spolu s přidruženým řídícím, měřícím, signalizačním, ochranným, regulačním zařízením atd., za jejíž úplné sestavení je odpovědný výrobce (!!! Živnostenský list!!!), včetně všech vnitřních elektrických spojů, mechanických vazeb a konstrukčních částí. Součásti rozváděče mohou být elektromechanické nebo elektronické. Z různých důvodů, např. dopravních nebo výrobních, mohou být určité montážní operace provedeny mimo závod výrobce.
Rozvodnice
Krytý rozváděč určený zpravidla k montáži na svislou rovinu.
V běžné praxi jsou malé rozváděče, zejména bytové označovány jako rozvodnice. Pro ně však platí další zpřísňující norma

ČSN EN 60439-3
Zvláštní požadavky pro rozváděče nn určené k instalaci do míst přístupných laické obsluze (nepoučené osoby-laici BA1 podle ČSN 33 2000-3, což je většina obyvatel ČR, zejména uživatelů bytů!). Rozvodnice.
Norma v čl. 7.1.1 stanoví:
Rozváděče určené pro laickou obsluhu musí být konstruovány jako typově zkoušené rozváděče nn. (opatřené výrobním štítkem výrobce podle čI. 5.1).

Seznam typových zkoušek. které mají být provedeny
a) Meze oteplení
b) Dielektrické vlastnosti
c) Zkratová odolnost
d) Účinnost ochranného obvodu
e) Vzdušné vzdálenosti a povrchové cesty
t) Mechanické funkce
g) Krytí
h) Provedení a označování
i)  Mechanická pevnost rázem
j)  Odolnost proti rezivění a vlhkosti
k) Odolnost izolačních materiálů proti teplu
l)  Odolnost izolačních materiálů proti nadměrnému teplu a ohni (hoření oblouku při vnitřní poruše)
m) Mechanická pevnost upevňovacích prostředků krytů.

Jedná se o 13 typových zkoušek, které může provádět jen autorizovaná právnická osoba (zkušebna - v Brně např. IVEP nebo EJF a v Praze EZÚ v Tróji). Zkušebna vydá atest a schválí výrobní - konstrukční dokumentaci podle níž je výrobce povinen rozváděče vyrábět, provádět kusové zkoušky a vystavovat Osvědčení o kusové zkoušce, vypracovat Prohlášení o shodě podle Zákona č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a rozváděče opatřovat výrobním štítkem schváleným zkušebnou. Typové zkoušky se provádí jen na reprezentantech výrobní řady. U atypových rozváděčů se typ určuje velikostí hlavního jističe a provedení Z nebo P. Počet a typy vnitřních modulů pak mohou být u jednotlivých kusů odlišné. Není nutno provádět typovou zkoušku na každý atypový rozváděč jestliže se vzájemně neliší velikostí a vypínací charakteristikou hlavního jističe. Ostatní údaje jsou normativní.
Z uvedeného vyplývá, že na takové zkoušky nemá elektrikář v "terénu" ani odbornou kvalifikaci-akreditaci ani zkušební zařízení. Sestaví-li tedy elektrikář takovou "stavebnici" bez předepsaných typových a kusových zkoušek dopouští se protiprávního jednání.

Seznam kusových zkoušek, které mají být provedeny:

a) Zapojení, elektrická funkce
b) Izolace
c) Ochranná opatření

Kontrolní a zkušební postupy jsou popsány v uvedených normách. Kusové zkoušky lze provádět i na stavbě, např. po přezbrojení rámů ve stávajících rozváděčích (čI. 8.1.2 ČSN EN60439-1).
Účelem kusových zkoušek je odhalení vad materiálů a provedení.

... pokračování

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.