Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Zásady projektování, montáže a údržby (3/4)


Document Actions
Zásady projektování, montáže a údržby (3/4)
Nejčastější chybou při montáži elektrických instalací je svépomocná výroba rozváděčů nn pouhým sestavením jednotlivých komponentů do prázdné skříně bez ohledu na platné normy a Živnostenský zákon. Jedná se doslova o protiprávní jednání ... Rozváděče určené pro laickou obsluhu musí být konstruovány jako typově zkoušené rozváděče nn.
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.07.2006
reklama

František Kosmák - bývalý inspektor Státního odborného dozoru, technický poradce pro elektrotechniku

... pokračování

Rozváděče nn
Výroba rozváděčů nízkého napětí je živností volnou - ohlašovací podle Nařízení vlády č. 468/2000 Sb., Příloha č. 4, skupina 45. Obsahem živnosti není výroba vyhrazených elektrických zařízení uvedených ve vyhl. č. 20/1790 Sb. (výroba, přeměna, rozvod a odběr elektrické energie a zařízení určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny).
Obsahová náplň volných živností je uvedena v přílohách Č. 1 až 4NV Č. 468/2000 Sb., kterým se stanoví seznam oborů živností volných.
Nejčastější chybou při montáži elektrických instalací je svépomocná výroba rozváděčů nn pouhým sestavením jednotlivých komponentů do prázdné skříně bez ohledu na platné normy a Živnostenský zákon. Jedná se doslova o protiprávní jednání, které podléhá sankcím ze zákonů:
Zákon Č. 455/1991 Sb. - Živnostenský zákon, úplné znění Č. 374/2004 Sb., § 61 Neoprávněné podnikání bez Živnostenského oprávnění (Živnostenský list) pro tuto živnost. V takovém případě může uložit Živnostenský úřad pokutu fyzické osobě až do výše 50000 Kč a právnické osobě 500.000Kč. Ustanovení Trestního zákona (§ 118) týkající se stíhání fyzických osob pro neoprávněné podnikání zůstávají ustanoveními § 61 až 63 Živnostenského zákona nedotčena.

ČSN EN 60439-1
Typově zkoušené a částečně typově zkoušené rozváděče. Definice:
Rozváděč nn:
Kombinace jednoho nebo více spínacích přístrojů nn spolu s přidruženým řídícím, měřícím, signalizačním, ochranným, regulačním zařízením atd., za jejíž úplné sestavení je odpovědný výrobce (!!! Živnostenský list!!!), včetně všech vnitřních elektrických spojů, mechanických vazeb a konstrukčních částí. Součásti rozváděče mohou být elektromechanické nebo elektronické. Z různých důvodů, např. dopravních nebo výrobních, mohou být určité montážní operace provedeny mimo závod výrobce.
Rozvodnice
Krytý rozváděč určený zpravidla k montáži na svislou rovinu.
V běžné praxi jsou malé rozváděče, zejména bytové označovány jako rozvodnice. Pro ně však platí další zpřísňující norma

ČSN EN 60439-3
Zvláštní požadavky pro rozváděče nn určené k instalaci do míst přístupných laické obsluze (nepoučené osoby-laici BA1 podle ČSN 33 2000-3, což je většina obyvatel ČR, zejména uživatelů bytů!). Rozvodnice.
Norma v čl. 7.1.1 stanoví:
Rozváděče určené pro laickou obsluhu musí být konstruovány jako typově zkoušené rozváděče nn. (opatřené výrobním štítkem výrobce podle čI. 5.1).

Seznam typových zkoušek. které mají být provedeny
a) Meze oteplení
b) Dielektrické vlastnosti
c) Zkratová odolnost
d) Účinnost ochranného obvodu
e) Vzdušné vzdálenosti a povrchové cesty
t) Mechanické funkce
g) Krytí
h) Provedení a označování
i)  Mechanická pevnost rázem
j)  Odolnost proti rezivění a vlhkosti
k) Odolnost izolačních materiálů proti teplu
l)  Odolnost izolačních materiálů proti nadměrnému teplu a ohni (hoření oblouku při vnitřní poruše)
m) Mechanická pevnost upevňovacích prostředků krytů.

Jedná se o 13 typových zkoušek, které může provádět jen autorizovaná právnická osoba (zkušebna - v Brně např. IVEP nebo EJF a v Praze EZÚ v Tróji). Zkušebna vydá atest a schválí výrobní - konstrukční dokumentaci podle níž je výrobce povinen rozváděče vyrábět, provádět kusové zkoušky a vystavovat Osvědčení o kusové zkoušce, vypracovat Prohlášení o shodě podle Zákona č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a rozváděče opatřovat výrobním štítkem schváleným zkušebnou. Typové zkoušky se provádí jen na reprezentantech výrobní řady. U atypových rozváděčů se typ určuje velikostí hlavního jističe a provedení Z nebo P. Počet a typy vnitřních modulů pak mohou být u jednotlivých kusů odlišné. Není nutno provádět typovou zkoušku na každý atypový rozváděč jestliže se vzájemně neliší velikostí a vypínací charakteristikou hlavního jističe. Ostatní údaje jsou normativní.
Z uvedeného vyplývá, že na takové zkoušky nemá elektrikář v "terénu" ani odbornou kvalifikaci-akreditaci ani zkušební zařízení. Sestaví-li tedy elektrikář takovou "stavebnici" bez předepsaných typových a kusových zkoušek dopouští se protiprávního jednání.

Seznam kusových zkoušek, které mají být provedeny:

a) Zapojení, elektrická funkce
b) Izolace
c) Ochranná opatření

Kontrolní a zkušební postupy jsou popsány v uvedených normách. Kusové zkoušky lze provádět i na stavbě, např. po přezbrojení rámů ve stávajících rozváděčích (čI. 8.1.2 ČSN EN60439-1).
Účelem kusových zkoušek je odhalení vad materiálů a provedení.

... pokračování

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933