Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vyhláška padesát vznikla v době, která neodpovídá současnosti, říká Radek Roušar (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.12.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vyhláška padesát vznikla v době, která neodpovídá současnosti, říká Radek Roušar


Vyhláška padesát vznikla v době, která neodpovídá současnosti, říká Radek Roušar
Někdy je až s podivem, jak krátkou paměť někteří mají! Doba, ve které vyhláška padesát se opravdu v mnohém lišila od doby současné. Zcela určitě by to potvrdil i doktor práv Gustav Husák který byl tehdy v čele politického řízení státu. Ovšem zvyk, je železnou košilí, tedy tak to říká přísloví. Opouštět léty zavedený model je těžké. Ovšem každá důležité změně předchází mnohá rozhodování. Jak vidí nezbytné změny původní vyhlášky padesát ten, kdo je návrhům nového Nařízení vlády nejblíže?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.12.2018

Díl #191206



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Pokud slyšíme, že vyhláška padesát byla nadčasová, pak je nutno s výrokem souhlasit. Ovšem hned následně zdůraznit ten minulý čas “BYLA nadčasová”. Nic není věčné, tak jak se lidé v popel obrací, tak se stane i u tohoto předpisu. Proč a za jakých okolností popisuje Radek Roušar.

Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Já jsem se stal prezidentem elektrotechnického svazu od 1. 1. 2014. Byl jsem plný elánu a plánů, co se musí změnit a udělat. Můj tajemník, inženýr Ďoubalík mi řekl, "Radku neblázni! Vše, co funguje je vždy lepší, než co se vymyslí nového". Já jsem s tímto názorem strašně dlouho bojoval, ale dnes musím říct, po zkušenostech, co mám z legislativní praxe, že na tom názoru něco je.

S vyhláškou padesát je potřeba něco udělat, byť je velmi nadčasová a jsem jeden ze zastánců. Je nutné si uvědomit, že vznikla v době, která neodpovídá současnosti. Nemáme velké fabriky, ani podniky zaměstnávající stovky elektrotechniků. Máme většinou menší společnosti, nově živnostníky. Potýkáme se s velkým problémem, když se bavíme o vzdělání, protože současná padesátka je postavená na tom, že má taxativně uvedený seznam oborů, pro které se vztahuje a když obor není uvedený, tak složí že získává potvrzení na Ministerstvu školství zda je, nebo není možnost obor uznat.

Potýkáme se s tím, že máme další příbuzné, nebo související obory, kam elektrotechnika zasahuje a oni nemají šanci si to bez vzdělání pořídit. Vše toto jsou zásadní a pádné důvody, proč je zapotřebí to znovelizovat a udělat to nové. Já už jsem slyšel tolik názorů, jak vyhláška padesát není za potřebí a dala by se úplně zrušit a jak ji vůbec nenahrazovat. To rozhodně není cesta dobrým směrem. Je dobře, že náš obor má jasně stanovená pravidla. Pojďme si pohlídat to, že nová vyhláška bude do budoucna chránit naši oblast, ale umožní ji rozvoj, a to je důležité.

Připadá mi pošetilé se domnívat, že v digitální době, která se přestává podobat světu v kterém jsme vyrostli, se dožadujeme stejných zvyklostí jako tehdy. Rozlučme se konečně se vzpomínkami na gramofony, dálnopisy, telegramy a dlouhé fronty před knihkupectvími. Technologie přibývají a mění vše. Naší povinností je najít nové cesty, jak s tím žít, nikoliv vyžadovat návrat do pravěku.
V další části uslyšíte stav a prognózu Radka Roušara legislativy české elektrotechniky








TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.