Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Vyhláška padesát vznikla v době, která neodpovídá současnosti, říká Radek Roušar


Document Actions
Vyhláška padesát vznikla v době, která neodpovídá současnosti, říká Radek Roušar
Někdy je až s podivem, jak krátkou paměť někteří mají! Doba, ve které vyhláška padesát se opravdu v mnohém lišila od doby současné. Zcela určitě by to potvrdil i doktor práv Gustav Husák který byl tehdy v čele politického řízení státu. Ovšem zvyk, je železnou košilí, tedy tak to říká přísloví. Opouštět léty zavedený model je těžké. Ovšem každá důležité změně předchází mnohá rozhodování. Jak vidí nezbytné změny původní vyhlášky padesát ten, kdo je návrhům nového Nařízení vlády nejblíže?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 29.12.2018
reklama
Díl #191206



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...


Pokud slyšíme, že vyhláška padesát byla nadčasová, pak je nutno s výrokem souhlasit. Ovšem hned následně zdůraznit ten minulý čas “BYLA nadčasová”. Nic není věčné, tak jak se lidé v popel obrací, tak se stane i u tohoto předpisu. Proč a za jakých okolností popisuje Radek Roušar.

Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Já jsem se stal prezidentem elektrotechnického svazu od 1. 1. 2014. Byl jsem plný elánu a plánů, co se musí změnit a udělat. Můj tajemník, inženýr Ďoubalík mi řekl, "Radku neblázni! Vše, co funguje je vždy lepší, než co se vymyslí nového". Já jsem s tímto názorem strašně dlouho bojoval, ale dnes musím říct, po zkušenostech, co mám z legislativní praxe, že na tom názoru něco je.

S vyhláškou padesát je potřeba něco udělat, byť je velmi nadčasová a jsem jeden ze zastánců. Je nutné si uvědomit, že vznikla v době, která neodpovídá současnosti. Nemáme velké fabriky, ani podniky zaměstnávající stovky elektrotechniků. Máme většinou menší společnosti, nově živnostníky. Potýkáme se s velkým problémem, když se bavíme o vzdělání, protože současná padesátka je postavená na tom, že má taxativně uvedený seznam oborů, pro které se vztahuje a když obor není uvedený, tak složí že získává potvrzení na Ministerstvu školství zda je, nebo není možnost obor uznat.

Potýkáme se s tím, že máme další příbuzné, nebo související obory, kam elektrotechnika zasahuje a oni nemají šanci si to bez vzdělání pořídit. Vše toto jsou zásadní a pádné důvody, proč je zapotřebí to znovelizovat a udělat to nové. Já už jsem slyšel tolik názorů, jak vyhláška padesát není za potřebí a dala by se úplně zrušit a jak ji vůbec nenahrazovat. To rozhodně není cesta dobrým směrem. Je dobře, že náš obor má jasně stanovená pravidla. Pojďme si pohlídat to, že nová vyhláška bude do budoucna chránit naši oblast, ale umožní ji rozvoj, a to je důležité.

Připadá mi pošetilé se domnívat, že v digitální době, která se přestává podobat světu v kterém jsme vyrostli, se dožadujeme stejných zvyklostí jako tehdy. Rozlučme se konečně se vzpomínkami na gramofony, dálnopisy, telegramy a dlouhé fronty před knihkupectvími. Technologie přibývají a mění vše. Naší povinností je najít nové cesty, jak s tím žít, nikoliv vyžadovat návrat do pravěku.
V další části uslyšíte stav a prognózu Radka Roušara legislativy české elektrotechniky








 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933