Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Které elektropráce lze financovat ze stavebního spoření? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.12.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Které elektropráce lze financovat ze stavebního spoření?


Motorem ekonomiky je spotřeba občanů a motorem spotřeby jsou zase úvěry. Alespoň v USA to už léta dobře vědí. Nejvýhodnější úvěry pro občany jsou u nás úvěry ze stavebního spoření.
Daniel Vaverka, ze dne: 2.12.2002

Jejich využití je však účelové, musí souviset s bydlením. Které práce lze takto financovat, stanoví zákon a pokyn Ministerstva financí ČR...

Především je nutné si uvědomit, že ze zákona je možné úvěru ze stavebního spoření využít pouze na financování vlastní bytové potřeby, nikoliv tedy např. na stavbu objektu pro podnikání. Bytovou potřebou se mj. rozumí i „změna, modernizace a údržba bytu, stavby pro bydlení nebo její
části“ a „stavební úprava nebytového prostoru na byt“.
Pokyn Ministerstva financí ČR „Možnosti použití prostředků stavebního spoření“ pak uvádí seznam položek, které je možné v rámci bytové potřeby takto financovat.

Položky jsou seřazeny abecedně, vyjímám ty, které se týkají elektroinstalací:

Nelze hradit lustry. Dnes stavební spořitelny běžně proplácejí i faktury, které už byly zaplaceny předtím v hotovosti, není tedy nutné dlouze čekat na peníze – zákazník zaplatí a poté si sám vyřídí proplacení z úvěru.

A teď zkušenost z praxe:
pobavíte-li se chvíli se zástupci stavebních spořitelen, zjistíte, že lze čerpat výhodný úvěr /už od 3,9 % ročně/ tak, že, prostě předložíte "nějaké faktury", a pak si z proplacených peněz koupíte třeba auto. Zdá se, že v systému stavebního spoření mají stavební spořitelny jen formální zájem na důsledné kontrole účelovosti a státní orgány zkontrolují jen kapku v moři – hlavně že vše papírově sedí.

Poznámka redakce: Autor je ekonomický a organizační poradce.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.