Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Datová sběrnice v bytě, domě? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.07.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Datová sběrnice v bytě, domě?


bussyss2.jpg
Stavíte dům? Děláte kompletní rekonstrukci elektroinstalace? Rozmyslete se, zda neinstalovat datovou sběrnici! Nevíte, co bude za pár roků "hold" normální!
Miroslav Minařík, ze dne: 18.07.2002

Doba, kdy byla automatizace pouze otázkou průmyslových a administrativních objektů je pryč!

Situace jako vystřižená z vědecko - fantastického filmu, kdy vyjíždí žaluzie, rozsvěcí se samo světlo.... je opravdu velmi blízko. Pokud chcete držet krok s dobou a mít domov komfortně vybaven, nečekejte až to bude mít soused! To byste se také nemuseli dočkat. Taková datová sběrnice je pouhý kablík, který je nutný rozvést po bytě ať při nové či rekonstruované elektroinstalaci.
Pokud už máte omítky, tak vám nezbývá nic jiného než odložit systémovou instalaci až na příští rekonstrukci, tedy při kvalitě měděných vodičů třeba o padesát let. Pokud ovšem nevyužijete například systému "Powernet", kde se pro systémovou komunikaci mezi ovládacími prvky (vypínači) a akčními členy (spotřebiči) využívá místo datové sběrnice (která vám zřejmě chybí) stávajících rozvodů nn.

Jak tedy na sběrnicový systém a nezruinovat se?
V každém případě je dobré se obrátit na odborníka, který se sběrnicovým systémem zabývá. Samozřejmě, už slyším ohlas, že takový odborník to vyšroubuje na závratné sumy....
Školení, která probíhají ve světě a i našem území, jsou směrována na projektanty a předvádí všechny možnosti systému. V autosalónu se nebudou chlubit základní verzí vozidla, ale předvedou minimálně střední nebo nejvyšší výbavu. Přičemž často k praktickému účelu stačí základní výbava.
Pohledem na některé prezentace sběrnicových systému je zcela patrné, že sestavy, které jsou prezentovány zdaleka člověk nevyužije. Asi jako mobilní telefony se dnes předhánějí, zda ten umí obrázkové SMS, či ten umí více uživatelských profilů.
Smiřme se s tím, že v našem domě máme především bydlet a také si všímat těch, co tam bydlí s námi. Tedy přistupovat k návrhu systémové instalace trošku racionálně.

Samozřejmě všichni se díváme do peněženky, kolik nám zbývá peněz. Při stavbě domu se možná díváme častěji. Rozpočet na elektroinstalaci je dán a budeme rádi, když jej nepřekročíme. Ovšem pořád to není důvod, proč si neudělat přípravu na systémovou instalaci. Znovu zopakuji, že příprava v podstatě znamená rozvést po bytě datový sběrnicový kabel 2x2x0,8. A to do instalačních krabic pro vypínače i zásuvky.

Kam všude natáhnout sběrnicový kabel?
Jak vše navrhnout?

Pokud vás zajímá tato problematika, sledujte adresu www.elektrika.cz/bus, budeme zde uvádět naše závěry konzultované s předními teoretiky a praktiky na různé sběrnicové systémy.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.