Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Datová sběrnice v bytě, domě?


Document Actions
bussyss2.jpg
Stavíte dům? Děláte kompletní rekonstrukci elektroinstalace? Rozmyslete se, zda neinstalovat datovou sběrnici! Nevíte, co bude za pár roků "hold" normální!
Miroslav Minařík, ze dne: 18.07.2002
reklama

Doba, kdy byla automatizace pouze otázkou průmyslových a administrativních objektů je pryč!

Situace jako vystřižená z vědecko - fantastického filmu, kdy vyjíždí žaluzie, rozsvěcí se samo světlo.... je opravdu velmi blízko. Pokud chcete držet krok s dobou a mít domov komfortně vybaven, nečekejte až to bude mít soused! To byste se také nemuseli dočkat. Taková datová sběrnice je pouhý kablík, který je nutný rozvést po bytě ať při nové či rekonstruované elektroinstalaci.
Pokud už máte omítky, tak vám nezbývá nic jiného než odložit systémovou instalaci až na příští rekonstrukci, tedy při kvalitě měděných vodičů třeba o padesát let. Pokud ovšem nevyužijete například systému "Powernet", kde se pro systémovou komunikaci mezi ovládacími prvky (vypínači) a akčními členy (spotřebiči) využívá místo datové sběrnice (která vám zřejmě chybí) stávajících rozvodů nn.

Jak tedy na sběrnicový systém a nezruinovat se?
V každém případě je dobré se obrátit na odborníka, který se sběrnicovým systémem zabývá. Samozřejmě, už slyším ohlas, že takový odborník to vyšroubuje na závratné sumy....
Školení, která probíhají ve světě a i našem území, jsou směrována na projektanty a předvádí všechny možnosti systému. V autosalónu se nebudou chlubit základní verzí vozidla, ale předvedou minimálně střední nebo nejvyšší výbavu. Přičemž často k praktickému účelu stačí základní výbava.
Pohledem na některé prezentace sběrnicových systému je zcela patrné, že sestavy, které jsou prezentovány zdaleka člověk nevyužije. Asi jako mobilní telefony se dnes předhánějí, zda ten umí obrázkové SMS, či ten umí více uživatelských profilů.
Smiřme se s tím, že v našem domě máme především bydlet a také si všímat těch, co tam bydlí s námi. Tedy přistupovat k návrhu systémové instalace trošku racionálně.

Samozřejmě všichni se díváme do peněženky, kolik nám zbývá peněz. Při stavbě domu se možná díváme častěji. Rozpočet na elektroinstalaci je dán a budeme rádi, když jej nepřekročíme. Ovšem pořád to není důvod, proč si neudělat přípravu na systémovou instalaci. Znovu zopakuji, že příprava v podstatě znamená rozvést po bytě datový sběrnicový kabel 2x2x0,8. A to do instalačních krabic pro vypínače i zásuvky.

Kam všude natáhnout sběrnicový kabel?
Jak vše navrhnout?

Pokud vás zajímá tato problematika, sledujte adresu www.elektrika.cz/bus, budeme zde uvádět naše závěry konzultované s předními teoretiky a praktiky na různé sběrnicové systémy.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933