Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Potkávám mnoho elektrotechniků, kteří instalují osvětlení, respektive ovládání technického vybavení budov. Při rozhovorech zjišťuji poměrně velké rozdíly možných technologiích, které jsou na trhu k dispozici. Ti, co se zaměřují na osvětlení nejčastěji ...
  • Toto není střelba do vlastních řad, ale do řad hodinových manželů. Bývalý administrativní pracovník, se rád věnoval opravám, i přes to, že jeho šikovnost nebyla vždy na nejvyšší úrovni. Jeho iniciativa údajně rostla s délkou sukně zákaznic. Jednoho ...

Elexikon, elektrotechnici sobě!


Document Actions
exikon_4.jpg
Elexikon zpět! Podobně jak Národní divadlo, tak i tak vznikl před léty Elexikon, který jsme museli z důvodů technické nepřipravenosti stáhnout z Elektriky.cz.
Alena Minaříková, ze dne: 4.05.2004
reklama

Kdysi jako statický rejstřík vznikl první Elexikon. Ve své době splnil svůj úkol, ovšem se stále většími nároky se nedal administrovat. Proto byl stažen.

Nyní se pracuje na novém Elexikonu, který bude již plně implementován do nově chystaného motoru Elektriky.cz. Bude se jednat o systém otázek a odpovědí, kterými budou moci listovat přihlášení čtenáři a autoři odpovědí, kteří se budou podílet na odpovědích budou mít práva připomínkování a editace některých částí.

Chcete se přidat mezi autory tohoto unikátního odborného projektu?
Je to jednoduché! Stačí si stáhnout speciální konzolu, připravenou k editaci. V předepsaném seznamu objevíte hesla z kterých vytvoříte otázku, nebo alespoň třemi větami vyjádříte základní informace k heslu. Můžete být anonymním autorem, ovšem vaše odpověď bude mít nižší váhu, než od autora, který uvede svou identitu.

Na obrázku vidíte editační off-line konzolu, kterou si zájemci mohou níže stáhnout.

Spodní část konzoly slouží jako editační část, do které vepisujete všechny údaje. Číslo otázky se generuje automaticky. Norma, pokud znáte číslo normy, která pojednává o editovaném hesle, pak doplňte. Klíčová slova, klepnutím na hledej se vám zobrazí seznam klíčových slov ze kterého naleznete heslo, které nejlépe vystihuje editovaný výraz. Autor, vepište své jméno, systém jej bude dále vepisovat automaticky. Datum, datum uveďte k datu, ke kterému je vaše informace aktuální. Například pokud citujete definici z roku 1972..... Odpověď, by neměla být článek, ale pouze stručná a vystižná odpověď.

V souboru, který si můžete stáhnout naleznete tři soubory. Spouštěcí eLexikon.exe je pracovní konzola a soubory eL_klicova.dta a eLexikon.dta jsou datové a do nich se ukládají vámi vkládaná data. Proto je vhodné si tyto soubory archivovat. Také právě tyto dva soubory pak zašlete ke zapracování do internetové aplikace.

Každý autorizovaný autor bude mít svou stránku na serveru Elektrika.cz, kde o sobě napíše některá nezbytná data. V budoucnu budou mít právě tito autorizovaní autoři více možností a práv k diskuzím a přímému přístupu ke zpravodajství.

Pokud máte chuť se podílet na tvorbě největšího on-line (e)Lexikonu, stáhněte si níže pracovní konzolu.

Download pracovní konzoly zde!

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933