Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Vývoj smrtelných úrazů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.08.2014
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Vývoj smrtelných úrazů


Vývoj smrtelných úrazů
Co vyprovokovalo autora tohoto článku ke sledování problematiky smrtelných úrazů elektrickým proudem? Proč v letech 1990 - 1993 vzrostl jejich počet? Jak se tato problematika vyvíjela v dalších letech? Podle kvalifikace postižených pracovníků, velikosti napětí, druhu zařízení a okolností úrazu lze úrazy rozdělit do různých skupin, které najdete i s příklady v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 22.08.2014



V roce 1993 se stalo v České republice v organizacích v působnosti tehdejšího Českého úřadu bezpečnosti práce dvacet smrtelných úrazů elektrickým proudem. To vyprovokovalo autora tohoto článku ke sledování problematiky a k postupnému publikování zjištěných výsledků. Jak se později ukázalo, prvotní závěry byly zkresleny statisticky malým počtem sledovaných úrazů. Sledování bylo ukončeno po dvaceti letech údaji za rok 2012. Výsledky se s narůstajícím počtem hodnocených úrazů postupně zpřesňovaly. Zároveň, k dobru věci, počet smrtelných úrazů elektrickým proudem během let klesá.

Vývoj smrtelných úrazů
Statistické údaje posledních několika let vykazují významný a trvalý pokles celkové smrtelné pracovní úrazovosti (SÚ). S úbytkem smrtelných úrazů ubývají i smrtelné úrazy způsobené elektrickým proudem (SÚE). Ty dlouhodobě tvořily 5% všech smrtelných úrazů. V posledních několika letech jejich podíl dále klesá na asi 3,5%. V letech 2010 i 2011 se stalo absolutně nejméně SÚE (tři úrazy), zatímco celkový počet smrtelných úrazů mírně vzrostl. Rok 2012 přinesl oproti dvěma předchozím letům navýšení SÚE o jeden úraz. Přitom celkový počet smrtelných úrazů významně poklesl na 113 úrazů.

V přiloženém grafu na obr. 1 je uveden vývoj smrtelných úrazů a smrtelných úrazů elektrickým proudem v ČR za posledních 27 let. Pro úrazy elektrickým proudem platí měřítko na pravé straně grafu.


Pro větší náhled kliknout!
Obr. 1 vývoj SÚ a AÚE v ČR

Při hodnocení vývoje počtu SÚE je třeba se zastavit ve dvou obdobích. Léta 1990 až 1993 přinesla zásadní společenské změny. Mnoho lidí je pochopilo po svém. Jejich pojetí „nic starého neplatí, každý může všechno“ se projevilo v nekázni vedoucí k porušování bezpečnostních předpisů, a tedy i k nárůstu úrazů. Výkyv v roce 1999 lze chápat jako důsledek ekonomické stagnace, omezování a likvidace podniků při zachování jejich technického zázemí.

Je otázkou
(pracuje se se statisticky stále menšími čísly), zda nárůst SÚE v roce 2007 lze přičítat mimořádnému hospodářskému růstu a pokles v posledních letech jen hospodářskému poklesu.

Celkový počet nahlášených pracovních úrazů elektrickým proudem je uveden v grafu na obr. 2. Podíl smrtelných úrazů na hlášených úrazech elektrickým proudem klesá. Na počátku sledovaného období byl větší než 6%, v posledních třech letech činí 4,5% hlášených úrazů elektrickým proudem.


Pro větší náhled kliknout!
Obr. 2 vývoj počtu hlášených úrazů elektrickým proudem

Povšimněme si, že ačkoliv počet hlášených pracovních úrazů způsobených elektrickým proudem (84 úrazů) činí 0,2% všech hlášených pracovních úrazů v ČR v roce 2012 (40525 úrazů), smrtelná úrazovost elektrickým proudem je 3,5% všech smrtelných pracovních úrazů. I přes příznivý vývoj je tedy elektřina stále závažnou příčinou smrtelných pracovních úrazů.

Skupiny smrtelných úrazů a jejich příklady
Za dvacet let sledování se v České republice v působnosti Českého úřadu bezpečnosti práce v Praze (později Státní úřad inspekce práce v Opavě) přihodilo celkem 184 smrtelných pracovních úrazů způsobených elektřinou.
Z toho se na vysokém a vyšším napětí (vn) stalo 94, na nízkém napětí (nn) 88 úrazů. Dva úrazy ve skupině ostatní jsou popálení v důsledku požáru, který vznikl vznícením hořlavé kapaliny statickou elektřinou, popř. od používaného ručního elektrického nářadí v nedostatečném krytí.
Podle kvalifikace postižených pracovníků, velikosti napětí, druhu zařízení a okolností úrazu lze úrazy rozdělit do skupin obsažených v tab. 1. V dalším textu jsou uvedeny příklady úrazů z jednotlivých skupin, mimo poslední dvě.

Pro větší náhled kliknout!
Tab. 1 skupiny smrtelných úrazů elektrickým proudem na vn


Autor: Miloslav Kočí


Tento článek vyšel také v časopise Elektro 1/2014

Zajímají vás upozornění na smrtelné úrazy? Čtěte časopis ELEKTRO. Některé případy naleznete i u nás.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.