Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Vývoj smrtelných úrazů


Document Actions
Vývoj smrtelných úrazů
Co vyprovokovalo autora tohoto článku ke sledování problematiky smrtelných úrazů elektrickým proudem? Proč v letech 1990 - 1993 vzrostl jejich počet? Jak se tato problematika vyvíjela v dalších letech? Podle kvalifikace postižených pracovníků, velikosti napětí, druhu zařízení a okolností úrazu lze úrazy rozdělit do různých skupin, které najdete i s příklady v tomto článku.
Autorský článek, ze dne: 22.08.2014
reklama


V roce 1993 se stalo v České republice v organizacích v působnosti tehdejšího Českého úřadu bezpečnosti práce dvacet smrtelných úrazů elektrickým proudem. To vyprovokovalo autora tohoto článku ke sledování problematiky a k postupnému publikování zjištěných výsledků. Jak se později ukázalo, prvotní závěry byly zkresleny statisticky malým počtem sledovaných úrazů. Sledování bylo ukončeno po dvaceti letech údaji za rok 2012. Výsledky se s narůstajícím počtem hodnocených úrazů postupně zpřesňovaly. Zároveň, k dobru věci, počet smrtelných úrazů elektrickým proudem během let klesá.

Vývoj smrtelných úrazů
Statistické údaje posledních několika let vykazují významný a trvalý pokles celkové smrtelné pracovní úrazovosti (SÚ). S úbytkem smrtelných úrazů ubývají i smrtelné úrazy způsobené elektrickým proudem (SÚE). Ty dlouhodobě tvořily 5% všech smrtelných úrazů. V posledních několika letech jejich podíl dále klesá na asi 3,5%. V letech 2010 i 2011 se stalo absolutně nejméně SÚE (tři úrazy), zatímco celkový počet smrtelných úrazů mírně vzrostl. Rok 2012 přinesl oproti dvěma předchozím letům navýšení SÚE o jeden úraz. Přitom celkový počet smrtelných úrazů významně poklesl na 113 úrazů.

V přiloženém grafu na obr. 1 je uveden vývoj smrtelných úrazů a smrtelných úrazů elektrickým proudem v ČR za posledních 27 let. Pro úrazy elektrickým proudem platí měřítko na pravé straně grafu.


Pro větší náhled kliknout!
Obr. 1 vývoj SÚ a AÚE v ČR

Při hodnocení vývoje počtu SÚE je třeba se zastavit ve dvou obdobích. Léta 1990 až 1993 přinesla zásadní společenské změny. Mnoho lidí je pochopilo po svém. Jejich pojetí „nic starého neplatí, každý může všechno“ se projevilo v nekázni vedoucí k porušování bezpečnostních předpisů, a tedy i k nárůstu úrazů. Výkyv v roce 1999 lze chápat jako důsledek ekonomické stagnace, omezování a likvidace podniků při zachování jejich technického zázemí.

Je otázkou
(pracuje se se statisticky stále menšími čísly), zda nárůst SÚE v roce 2007 lze přičítat mimořádnému hospodářskému růstu a pokles v posledních letech jen hospodářskému poklesu.

Celkový počet nahlášených pracovních úrazů elektrickým proudem je uveden v grafu na obr. 2. Podíl smrtelných úrazů na hlášených úrazech elektrickým proudem klesá. Na počátku sledovaného období byl větší než 6%, v posledních třech letech činí 4,5% hlášených úrazů elektrickým proudem.


Pro větší náhled kliknout!
Obr. 2 vývoj počtu hlášených úrazů elektrickým proudem

Povšimněme si, že ačkoliv počet hlášených pracovních úrazů způsobených elektrickým proudem (84 úrazů) činí 0,2% všech hlášených pracovních úrazů v ČR v roce 2012 (40525 úrazů), smrtelná úrazovost elektrickým proudem je 3,5% všech smrtelných pracovních úrazů. I přes příznivý vývoj je tedy elektřina stále závažnou příčinou smrtelných pracovních úrazů.

Skupiny smrtelných úrazů a jejich příklady
Za dvacet let sledování se v České republice v působnosti Českého úřadu bezpečnosti práce v Praze (později Státní úřad inspekce práce v Opavě) přihodilo celkem 184 smrtelných pracovních úrazů způsobených elektřinou.
Z toho se na vysokém a vyšším napětí (vn) stalo 94, na nízkém napětí (nn) 88 úrazů. Dva úrazy ve skupině ostatní jsou popálení v důsledku požáru, který vznikl vznícením hořlavé kapaliny statickou elektřinou, popř. od používaného ručního elektrického nářadí v nedostatečném krytí.
Podle kvalifikace postižených pracovníků, velikosti napětí, druhu zařízení a okolností úrazu lze úrazy rozdělit do skupin obsažených v tab. 1. V dalším textu jsou uvedeny příklady úrazů z jednotlivých skupin, mimo poslední dvě.

Pro větší náhled kliknout!
Tab. 1 skupiny smrtelných úrazů elektrickým proudem na vn


Autor: Miloslav Kočí


Tento článek vyšel také v časopise Elektro 1/2014

Zajímají vás upozornění na smrtelné úrazy? Čtěte časopis ELEKTRO. Některé případy naleznete i u nás.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933