Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PŘÍBĚH: Dvakrát měř, jednou řež (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.06.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PŘÍBĚH: Dvakrát měř, jednou řež


PŘÍBĚH: Dvakrát měř, jednou řež
Během dílenské praxe na elektrotechnickém učilišti měli studenti za úkol provést úpravu elektroinstalace v kanceláři ředitele. I přes zdánlivou rutinu a bezpečnostní opatření se ale objevily komplikace. Jaký je význam dvojité kontroly a proč je důležité neopomenout žádný detail? Tento vzpomínkový příběh odhaluje napětí a důležitost dodržování bezpečnostních postupů v elektrotechnice.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 18.06.2009

V době mých studií na elektrotechnické průmyslovce byl vždy jeden den v týdnu vyhrazen dílenské praxi. V té době jsme chodili do dílen nebo později ve vyšších ročnících na malé opravy v rámci školy. Jednou se nám poštěstilo právě na takovou opravu se spolužákem dostat. Nebyla to oprava ledajaká, byla to dokonce úprava elektroinstalace v kanceláři ředitele školy. Vydali jsme se tedy s dílenským mistrem společně k ředitelně. V našem případě jsme pokračovali v rozdělané práci, kterou před námi provedli jiní studenti a naším úkolem bylo zkompletovat ředitelnu zásuvkami, vypínači a svítidly. Podle Bezpečnostního řádu školy měl mistr před námi provést vypnutí okruhů, na kterých se mělo pracovat a dále provést zabezpečení proti jejich zapnutí.

Navíc měl za povinnost před námi provést zkoušku přístupných vývodů zkoušečkou a poté dotykem nám dokázat, že nám nehrozí úraz elektrickým proudem. Mistr před námi vypnul příslušné jističe, uzavřel rozvaděč a dal na něj výstražnou tabulku. Pak nás odvedl do kanceláře ředitele, kde na nás čekala kompletace. Obešel s námi místnost a rukama osahal volné konce již oholených kabelů. Potom se slovy: „Za dvě hodiny se na vás přijdu podívat,“ odešel. Vzal jsem kufr s nářadím, nějaké vybalil a jal se připravovat zásuvky. Mezitím se spolužák chopil vadasky a zkoušel, jak se s tím vlastně měří. „Hele, to je divné!“, obrátil se na mne a k mému údivu zkoušečka při přiložení na příslušné vodiče světelného okruhu dávala svým zvukem najevo, že něco není v pořádku. „Co budeme dělat?“, zeptal jsem se překvapeně. „Zajdeme za ním a zeptáme se?“ „Raději ano“, odpověděl kamarád a už jsme to štrádovali k dílnám.

Mistr nás celkem nerudně vyslechl a potom se beze slova s námi vydal k ředitelně. Nakoukl do rozvaděče, potom vešel do kanceláře, rukou opět sáhnul na vodiče a prohlásil: „No jo, máte asi pravdu!“. Vrátil se zpět k rozvaděči, chvíli něco hledal, vypnul jistič a vrátil se zpět do místnosti. Znovu sáhnul na holé vodiče a se slovy: „ Teď už je to v pořádku!“, odešel. Jenom jsme stáli a nevěřícně zírali. Důkladně jsme s kamarádem prošli s vadaskou celou místnost a ujistili se, že už je skutečně vše vypnuté. Dodnes mi není jasné, proč to s mistrem nezamávalo a také vím, že je lepší podle hesla dvakrát měř a jednou řež, vše raději dvakrát zkontrolovat.

Autor bude uveden po skončení soutěže.

 

Uvedený příběh patří do čtenářské soutěže o nejlepší elektrikářskou historku. Svůj hlas s komentářem můžete zasílat do redakce portálu.


 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.