Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SIEMENS: Nový řídicí systém SIMATIC S7-1200 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SIEMENS: Nový řídicí systém SIMATIC S7-1200


SIEMENS: Nový řídicí systém SIMATIC S7-1200
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.04.2010

Mikrosystém Simatic S7-1200 je nové modulární PLC určené k řešení menších automatizačních úloh. Ondřej Rakušan ze společnosti SIEMENS, nás na výstavě VOLTÍK 2010 informoval o podrobnostech ...

V porovnání s předchozím modelem S7-200 disponuje výkonnějším procesorem a větší kapacitou paměti dělitelnou podle potřeby na část pro program a část pro data. Mimo pracovní paměť, obsahuje i integrovanou nahrávací paměť, která je energeticky nezávislá a slouží například pro uložení programu. Velikost této paměti závisí na použitém typu CPU, avšak je možné ji rozšířit pomocí speciální karty typu MMC.
Pokud jde o komunikační rozhraní, tak Simatic S7-1200 má již integrované rozhraní PROFINET. Díky tomu, odpadá potřeba speciálního kabelu PC/PPI pro programování, což se promítá i do snížení pořizovacích nákladů.

Realizaci náročných úloh při řízení technologických zařízení usnadňují funkce čítání, měření, zpětnovazební regulace a řízení polohy i pohybu. Základní jednotky tak umožňují například čítat frekvenci až 100kHz na vysokorychlostních vstupech a generovat signál o frekvenci 100kHz na pulzních výstupech. Jistě potěší, že uvedené funkce jsou v automatu vestavěné jako standardní součást základního vybavení.

Panely Simatic HMI Basic
Jde o ovládací panely v krytí IP65, vybavené grafickým displejem o velikostech v rozmezí 4"-15". Disponují jak dotykovým displejem, tak funkčními klávesami i rozhraním PROFINET.

Simatic Step 7 Basic
Je softwarové prostředí určené k tvorbě uživatelských programů pro PLC a panely Simatic HMI Basic. Za velké plus lze považovat sloučení programování PLC a HMI do jednoho prostředí, takže odpadá nutnost definovat proměnné zvlášť. Také je dostupný SW WinCC Basic, který uživatelům nabízí řadu aplikačně orientovaných a intuitivně ovladatelných editorů pro usnadnění tvorby programů.

Závěrečný pohled
Dá se říci, že nové mikro-PLC Simatic S7-1200, spolu s ovládací panely HMI Basic a programovacím prostředím Simatic Step 7 Basic, tvoří efektivní víceúčelový komplet s přínosnými vlastnostmi a funkcemi, který lze dobře přizpůsobit požadavkům nejrůznějších automatizačních úloh a vytvořit tak velmi kompaktní řídicí systém.

Více informací si můžete pohodlně objednat níže přiloženým formulářem!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.