Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Elektro v praxi, díl 6. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.10.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Elektro v praxi, díl 6.


solid6_1.jpg
Projekce a konstrukce elektro. Díl určený pro projektanty, elektrotechniky, revizní techniky... Určeno pro přípravu na zkoušky a následné použití v praxi. Podívejte se co obsahuje tento šestý díl.....
Petr Létal, ze dne: 1.10.2003

Tato publikace obsahuje důležité podněty k požadavkům na projektové dokumentace, podklady k projektování el. zařízení podle platných i již neplatných norem, zásady návrhu jištění, osvětlení, stanovení základních charakteristik, určení vnějších vlivů a značky používané při projekci.

Obsah šestého dílu:
  • - - podmínky pro odborné provedení projektu
  • - - projektování elektrických zařízení
  • - - požadavky na rozsah projektové dokumentace
  • - - značení vodičů, kladení vedení, kabelové kanály
  • - - stanovení základních charakteristik vnější vlivy
  • - - zásady pro návrh osvětlení, měření osvětlení
  • - - typově a částečně typově zkoušené rozváděče
  • - - předpisy pro dimenzování a jištění vodičů a kabelů
  • - - označování elektrických zařízení jmenovitými údaji
  • - - značky používané v elektroinstalačních schematických výkresech
  • - - značky, které nejsou uvedeny v normách ČSN EN...

SET Olomouc publikaci komentuje...
Šestý díl textů nazvaných "Elektro v praxi" navazuje na díl předchozí, zejména na díl první (právní předpisy, základní technické normy a silnoproud). Svým zpracováním má být určitou praktickou pomůckou nejen pro projektanty a konstruktéry, ale i pro ostatní elektrotechniky, kteří mají co do činění s projekty či projektanty při smluvním sjednávání projekčního zpracování, opravách dokumentace, vyhodnocení významu značek ve výkresech, schématech a obdobných situacích. Řada informací je směrována  i k revizním technikům. V závěru textů je soubor otázek, které obdrží při zkoušce pracovníci, jejichž činností je projekce a konstrukce, zejména tedy pracovníci, kteří obhajují §10 stávající vyhlášky 50/1978Sb.

Jedná se o publikaci, která měla okamžitě po svém vydání začátkem roku 2000 poměrně značný ohlas. Konstruktivní připomínky, o které jsme čtenáře žádali, žádáme i nadále. Byly zapracovány do třetího vydání, o kterém právě čtete.
Považovali bychom za vhodné před studiem této praktické příručky projít svazek 49 knižnice IN-EL Praha "Projektování elektrických zařízení" od autorů Dvořáčka a Csirika z roku 1999. V té publikaci naleznete základní názvosloví, návaznost na zákon 22/1997 Sb. ve znění zákona 71/2000Sb., jednotlivé fáze předprojektové a projektové činnosti, druhy dokumentace a vhodné formy smluvních vztahů.

Pojetí problematiky v těchto textech lze stručně definovat  jako návazné na výše uvedenou publikaci se zaměřením na praktické aplikace požadavků technických norem. Vzhledem ke skutečnosti, že projektanti a konstruktéři neustále pracují s ČSN, setkáte se zde na rozdíl od předchozích dílů daleko častěji s odkazy na technické normy. Že se projektanti bez norem neobejdou, není třeba zdůrazňovat, ale ostatním elektrotechnikům snad bude stačit přehled nejpoužívanějších značek vybraných z platných ČSN EN 60617 z roku 1998 i značek stále užívaných, které s v evropské normalizaci neobjevují.
Podrobněji než v prvním díle je rozvedena problematika určování vnějších vlivů, volby vedení v širších souvislostech i základních prvků při projekci osvětlení. V druhém vydání z března 2000 se nově objevuje i stať o rozvaděčích, třetí vydání z roku 2001 reaguje i na nutnost respektovat při vzniku smluvního vztahu obchodní zákoník. Naším cílem je publikaci doplňovat podle potřeby, s kterou se setkáváme při odborných konzultacích nebo při zkouškách.

Objednejte si tento právě aktuální díl níže uvedeným formulářem!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.