Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Elektro v praxi, díl 6.


Document Actions
solid6_1.jpg
Projekce a konstrukce elektro. Díl určený pro projektanty, elektrotechniky, revizní techniky... Určeno pro přípravu na zkoušky a následné použití v praxi. Podívejte se co obsahuje tento šestý díl.....
Petr Létal, ze dne: 1.10.2003
reklama

Tato publikace obsahuje důležité podněty k požadavkům na projektové dokumentace, podklady k projektování el. zařízení podle platných i již neplatných norem, zásady návrhu jištění, osvětlení, stanovení základních charakteristik, určení vnějších vlivů a značky používané při projekci.

Obsah šestého dílu:
  • - - podmínky pro odborné provedení projektu
  • - - projektování elektrických zařízení
  • - - požadavky na rozsah projektové dokumentace
  • - - značení vodičů, kladení vedení, kabelové kanály
  • - - stanovení základních charakteristik vnější vlivy
  • - - zásady pro návrh osvětlení, měření osvětlení
  • - - typově a částečně typově zkoušené rozváděče
  • - - předpisy pro dimenzování a jištění vodičů a kabelů
  • - - označování elektrických zařízení jmenovitými údaji
  • - - značky používané v elektroinstalačních schematických výkresech
  • - - značky, které nejsou uvedeny v normách ČSN EN...

SET Olomouc publikaci komentuje...
Šestý díl textů nazvaných "Elektro v praxi" navazuje na díl předchozí, zejména na díl první (právní předpisy, základní technické normy a silnoproud). Svým zpracováním má být určitou praktickou pomůckou nejen pro projektanty a konstruktéry, ale i pro ostatní elektrotechniky, kteří mají co do činění s projekty či projektanty při smluvním sjednávání projekčního zpracování, opravách dokumentace, vyhodnocení významu značek ve výkresech, schématech a obdobných situacích. Řada informací je směrována  i k revizním technikům. V závěru textů je soubor otázek, které obdrží při zkoušce pracovníci, jejichž činností je projekce a konstrukce, zejména tedy pracovníci, kteří obhajují §10 stávající vyhlášky 50/1978Sb.

Jedná se o publikaci, která měla okamžitě po svém vydání začátkem roku 2000 poměrně značný ohlas. Konstruktivní připomínky, o které jsme čtenáře žádali, žádáme i nadále. Byly zapracovány do třetího vydání, o kterém právě čtete.
Považovali bychom za vhodné před studiem této praktické příručky projít svazek 49 knižnice IN-EL Praha "Projektování elektrických zařízení" od autorů Dvořáčka a Csirika z roku 1999. V té publikaci naleznete základní názvosloví, návaznost na zákon 22/1997 Sb. ve znění zákona 71/2000Sb., jednotlivé fáze předprojektové a projektové činnosti, druhy dokumentace a vhodné formy smluvních vztahů.

Pojetí problematiky v těchto textech lze stručně definovat  jako návazné na výše uvedenou publikaci se zaměřením na praktické aplikace požadavků technických norem. Vzhledem ke skutečnosti, že projektanti a konstruktéři neustále pracují s ČSN, setkáte se zde na rozdíl od předchozích dílů daleko častěji s odkazy na technické normy. Že se projektanti bez norem neobejdou, není třeba zdůrazňovat, ale ostatním elektrotechnikům snad bude stačit přehled nejpoužívanějších značek vybraných z platných ČSN EN 60617 z roku 1998 i značek stále užívaných, které s v evropské normalizaci neobjevují.
Podrobněji než v prvním díle je rozvedena problematika určování vnějších vlivů, volby vedení v širších souvislostech i základních prvků při projekci osvětlení. V druhém vydání z března 2000 se nově objevuje i stať o rozvaděčích, třetí vydání z roku 2001 reaguje i na nutnost respektovat při vzniku smluvního vztahu obchodní zákoník. Naším cílem je publikaci doplňovat podle potřeby, s kterou se setkáváme při odborných konzultacích nebo při zkouškách.

Objednejte si tento právě aktuální díl níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Po dvanácti letech jsme si s Janem Lojkáskem sedli u kávy a zavzpomínali na dobu, kdy jsme byli oba označováni za snílky. Server iiSEL a portál Elektrika.cz se v mnohém liší. Každý má zcela jiné zaměření. Pokud chcete vědět více podrobností, poslechněte si autora sami v tomto videospotu!
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933