Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PS250#2: Proč se vyhláška 50/78 Sbírky nezměnila již dříve? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.03.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PS250#2: Proč se vyhláška 50/78 Sbírky nezměnila již dříve?


PS250#2: Proč se vyhláška 50/78 Sbírky nezměnila již dříve?
Kolik již bylo pokusů vytvořit novou padesátku a nepovedlo se? Nestačilo ji pouze aktualizovat? Samotná vyhláška přece nebyla až tak moc obsáhlá a její změna nebo doplnění nemohlo být nereálné. Je pravdou, že neexistoval subjekt, který by stávající vyhlášku padesát byl oprávněn či pověřen změnit? A pokud byla vázaná na jiný zákon, proč se nezměnil ten již dříve? Vždyť kolik zákonů se přijímá ročně? Proč se to nemohlo v klidu nachystat a teď se to honí a šije horkou jehlou?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.03.2022



Na odpovědi se ptáme Radka Roušara, prezidenta Elektrotechnického Svazu Českého ...




Radek Roušar, Elektrotechnický Svaz Český (ESČ)
S vyhlášku 50 je to dlouhodobě složité. Pokusů o její změnu a o její nahrazení byla řada. Osobně si pamatuju naposledy pokus v roce 2008, který skončil v Poslanecké sněmovně. Tam právní předpisy týkající se této problematiky nebyly řádně projednány a byly smeteny ze stolu. Nicméně k té samotné otázce ... ono je to opravdu trošičku složitější, protože si musíme uvědomit,  že v podstatě jakýkoliv právní předpis může novelizovat pouze subjekt, který ho vydal. A (ČÚBP) Český úřad bezpečnosti práce, který vydal vyhlášku 50, už neexistuje.

To znamená současná vyhláška 50 tak jak jí známe, není novelizovatelná a v podstatě její změna může být provedena pouze tak, že bude zrušena a bude nahrazena novým předpisem, který vydá v podstatě jakýkoliv státní orgán, který k tomu bude mít ale zákonné  zmocnění. A tady jsme u dalšího problému. (ČÚBP) Český úřad bezpečnosti práce tuto vyhlášku vydal podle zákona 174 z roku 1968 sbírky, nicméně tím, jak byl (ČÚBP) Český udělat bezpečnosti práce zrušen, tak byl zrušený i paragraf, který zmocňoval tuto organizaci k něčemu podobnému, aby v podstatě tuto vyhlášku vydal. Tudíž v tuhle chvíli není nikdo, kdo by mohl vydat. Změna nastala až přijetím Zákona 250 z roku 2021 Sb. O bezpečnosti práce souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízeních, který byl schválen v červnu loňského roku a nabyde účinnosti 1.7.2022.

V podstatě tento zákon nově dává ve svých ustanoveních pravomoc Ministerstvu práce a sociálních věcí, aby vydalo předpis, který se bude týkat odborné způsobilosti v elektrotechnice. Bude to Nařízení vlády. Jeho odborná část by měla být hotová, protože odborné pracovní skupiny ukončily svoji činnost už v létě loňského roku, nicméně k samotnému vydání tohoto předpisu ještě nedošlo. Stále to visí na Ministerstvu práce a sociálních věcí a já se velmi obávám toho, že tento předpis bude vydán až těsně před účinností, tzn. někdy v květnu, v červnu tohoto roku. S účinností od 1.7.2022.
Zákon 250/2021Sb. stáhnete zde!
Původní vyhlášku 50/1978Sb. stáhnete zde!
Činnost Elektrotechnického svazu Českého (ESČ) sledujte zde!


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Po stopě zákona 250/2021Sb. - , - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.