Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

PS250#2: Proč se vyhláška 50/78 Sbírky nezměnila již dříve?


Document Actions
PS250#2: Proč se vyhláška 50/78 Sbírky nezměnila již dříve?
Kolik již bylo pokusů vytvořit novou padesátku a nepovedlo se? Nestačilo ji pouze aktualizovat? Samotná vyhláška přece nebyla až tak moc obsáhlá a její změna nebo doplnění nemohlo být nereálné. Je pravdou, že neexistoval subjekt, který by stávající vyhlášku padesát byl oprávněn či pověřen změnit? A pokud byla vázaná na jiný zákon, proč se nezměnil ten již dříve? Vždyť kolik zákonů se přijímá ročně? Proč se to nemohlo v klidu nachystat a teď se to honí a šije horkou jehlou?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 15.03.2022
reklama


Na odpovědi se ptáme Radka Roušara, prezidenta Elektrotechnického Svazu Českého ...




S vyhlášku 50 je to dlouhodobě složité. Pokusů o její změnu a o její nahrazení byla řada. Osobně si pamatuju naposledy pokus v roce 2008, který skončil v Poslanecké sněmovně. Tam právní předpisy týkající se této problematiky nebyly řádně projednány a byly smeteny ze stolu. Nicméně k té samotné otázce ... ono je to opravdu trošičku složitější, protože si musíme uvědomit,  že v podstatě jakýkoliv právní předpis může novelizovat pouze subjekt, který ho vydal. A (ČÚBP) Český úřad bezpečnosti práce, který vydal vyhlášku 50, už neexistuje.

To znamená současná vyhláška 50 tak jak jí známe, není novelizovatelná a v podstatě její změna může být provedena pouze tak, že bude zrušena a bude nahrazena novým předpisem, který vydá v podstatě jakýkoliv státní orgán, který k tomu bude mít ale zákonné  zmocnění. A tady jsme u dalšího problému. (ČÚBP) Český úřad bezpečnosti práce tuto vyhlášku vydal podle zákona 174 z roku 1968 sbírky, nicméně tím, jak byl (ČÚBP) Český udělat bezpečnosti práce zrušen, tak byl zrušený i paragraf, který zmocňoval tuto organizaci k něčemu podobnému, aby v podstatě tuto vyhlášku vydal. Tudíž v tuhle chvíli není nikdo, kdo by mohl vydat. Změna nastala až přijetím Zákona 250 z roku 2021 Sb. O bezpečnosti práce souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízeních, který byl schválen v červnu loňského roku a nabyde účinnosti 1.7.2022.

V podstatě tento zákon nově dává ve svých ustanoveních pravomoc Ministerstvu práce a sociálních věcí, aby vydalo předpis, který se bude týkat odborné způsobilosti v elektrotechnice. Bude to Nařízení vlády. Jeho odborná část by měla být hotová, protože odborné pracovní skupiny ukončily svoji činnost už v létě loňského roku, nicméně k samotnému vydání tohoto předpisu ještě nedošlo. Stále to visí na Ministerstvu práce a sociálních věcí a já se velmi obávám toho, že tento předpis bude vydán až těsně před účinností, tzn. někdy v květnu, v červnu tohoto roku. S účinností od 1.7.2022.
Činnost Elektrotechnického svazu Českého (ESČ) sledujte zde!


 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Po stopě zákona 250/2021Sb.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933