Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.04.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění


Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění
Zopakujme si nekonečnou polemiku o průřezech a zatížení vodičů. Domovní přípojky jsou realizované prostřednictvím sítě TN-C a bytové rozvody již TN-C-S. Uvedené průřezy není nutno kontrolovat podle účinků zkratových proudů ani na vypínací proudy. Vedení ukládaná na hořlavý podklad a do hořlavých hmot se po­dle ČSN 33 2312 mají přednostně jistit jističi. Uvedené hodnoty platí pro obvody do délky 30m.
Autorský článek, ze dne: 27.04.2018



V jednotlivých částech bytu se provádějí elektrické rozvody v systému sítě TN-S. Průřezy a jim při­řazené jmenovité proudy jističů musí být alespoň podle tabulky níže. V tabulce uvedené průřezy není nutno kontrolovat podle účinků zkratových proudů ani na vypínací proudy podle ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Vedení ukládaná na hořlavý podklad a do hořlavých hmot se po­ dle ČSN 33 2312 mají přednostně jistit jističi. Uvedené hodnoty platí pro obvody do délky 30m.


Průřezy jader vodičů a jim přiřazené jmenovité proudy jističů
Pro větší náhled kliknout!


Poznámka k tabulce
Všeobecná hodnota vycházející z horší vypínací charakteristiky starších typů jističů. Pro nové typy jističů re­nomovaných výrobcu je možno po prověřeníjejich vypínacích schopnosti volit průřez vodičů o stupeň nižší. Hodnoty dimenzování ajištění uvedené v tab. 6 lze používat pro obvody stejného určení v objek­tech občanského vybavení.


Nejběžnější způsoby uložení kabelů a vodičů ajejich maximální přípustné
proudové zatížení(dle ČSN 33  2000-5-52 ed. 2)

Pro větší náhled kliknout!


Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.