Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění


Document Actions
Průřezy vodičů v bytech a jejich jištění
Zopakujme si nekonečnou polemiku o průřezech a zatížení vodičů. Domovní přípojky jsou realizované prostřednictvím sítě TN-C a bytové rozvody již TN-C-S. Uvedené průřezy není nutno kontrolovat podle účinků zkratových proudů ani na vypínací proudy. Vedení ukládaná na hořlavý podklad a do hořlavých hmot se po­dle ČSN 33 2312 mají přednostně jistit jističi. Uvedené hodnoty platí pro obvody do délky 30m.
Autorský článek, ze dne: 27.04.2018
reklama


V jednotlivých částech bytu se provádějí elektrické rozvody v systému sítě TN-S. Průřezy a jim při­řazené jmenovité proudy jističů musí být alespoň podle tabulky níže. V tabulce uvedené průřezy není nutno kontrolovat podle účinků zkratových proudů ani na vypínací proudy podle ČSN 33 2000-4-41 ed. 2. Vedení ukládaná na hořlavý podklad a do hořlavých hmot se po­ dle ČSN 33 2312 mají přednostně jistit jističi. Uvedené hodnoty platí pro obvody do délky 30m.


Průřezy jader vodičů a jim přiřazené jmenovité proudy jističů
Pro větší náhled kliknout!


Poznámka k tabulce
Všeobecná hodnota vycházející z horší vypínací charakteristiky starších typů jističů. Pro nové typy jističů re­nomovaných výrobcu je možno po prověřeníjejich vypínacích schopnosti volit průřez vodičů o stupeň nižší. Hodnoty dimenzování ajištění uvedené v tab. 6 lze používat pro obvody stejného určení v objek­tech občanského vybavení.


Nejběžnější způsoby uložení kabelů a vodičů ajejich maximální přípustné
proudové zatížení(dle ČSN 33  2000-5-52 ed. 2)

Pro větší náhled kliknout!


Více o elektroinstalacích v bytové výstavbě naleznete v této knize!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933