Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Prohlídka hromosvodu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.01.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Prohlídka hromosvodu


Prohlídka hromosvodu
Pokud je to možné, lze jako náhodné jímače využívat i některé části stavby: Kovové oplechování, jsou-li různé díly trvale elektricky propojeny a při dodržení minimální tloušťky oplechování ...
Autorský článek, ze dne: 8.01.2013



Jímací soustava:
Pokud je to možné, lze jako náhodné jímače využívat i některé části stavby:
Kovové oplechování, jsou-li různé díly trvale elektricky propojeny a při dodržení minimální tloušťky oplechování (viz ČSN EN 62305-3, tabulka 3).


Tabulka č. 3

Tloušťka t    -    zabrání propálení, přežhavení nebo zapálení.
Tloušťka t´    -    jen pro plechové oplechování, není-li nutno zabránit propálení.

Poznámka: V této pasáži je poměrně velký rozdíl oproti ČSN 34 1390 (čl. 51, písmeno c), kde se uvádělo, že náhodné jímače plošného tvaru (kovová krytina, oplechování apod.) musí mít v místě pravděpodobného zásahu blesku aspoň 0,3mm (Cu) nebo 0,6mm/plech).

Kovové součásti střešní konstrukce (nosníky, armování) pod nekovovou krytinou.


Pospojovací vedení proti účinku blesku. Foto: Wolfgang Marks

Kovové díly (zábradlí, potrubí, krytí parametrů), jejich průřez však musí odpovídat ČSN EN 62305-3, tabulka 6.

Dle ČSN EN 62305-3 ed.2 byla do této části nově vložena poznámka č. 1, která se vztahuje k  tloušťce oplechování, které není menší než hodnota t uvedená v tabulce 3 (cca 4mm), je-li nutné dělat opatření proti propálení nebo nedovolenému zahřátí v bodu úderu.

"POZNÁMKA 1 Jestliže mohou vzniknout pochybnosti ohledně horkých míst nebo vznícení, má se ověřit, zda oteplení vnitřního povrchu v místě úderu nebude nebezpečné. Otázky horkého povrchu nebo nebezpečí vznícení se nemusí brát v úvahu, jestliže kovová krytina je umístěna uvnitř LPZ0B nebo vyšším LPZ".


Příklad materiálů tabulky č. 6

Poznámka: V porovnání s materiály dle ČSN 34 1390,  došlo k rozšíření druhů materiálů a o i k úpravám průřezů, průměrů a tloušťek materiálů.

Kovová potrubí a nádrže na střeše (průřez a tloušťka musí odpovídat ČSN EN 62305-3, tabulka 6).
Kovová potrubí a nádrže, které obsahují lehce hořlavé nebo výbušné látky (tloušťka t musí odpovídat požadavkům ČSN EN 62305-3, tabulka 3).

Poznámka: Nebudou-li  splněny podmínky pro tloušťku stěn, musí být i kovová potrubí a nádrže chráněny strojeným jímačem a nemohu být použita jako náhodné jímače.

Jednou z hlavních zásad při prohlídce provedení jímací soustavy je požadavek, aby jímací soustava byla na střeše objektu instalována, tak že jsou zejména chráněna místa náchylná k úderu blesku, jako jsou rohy a hrany střech a samozřejmě, že každé místo střechy musí být  dostatečně "kryto" jímací soustavou.

Při prohlídce jímací soustavy je tedy nutné znát jednotlivé jímací soustavy a základní požadavky na ně.

Přípustné metody pro návrh rozmístění jímací soustavy jsou nejpřehledněji uvedeny v ČSN EN 62305-3, tabulka 2, kde jsou uvedeny i základní parametry jednotlivých metod ochran.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.