Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Prohlídka hromosvodu


Document Actions
Prohlídka hromosvodu
Pokud je to možné, lze jako náhodné jímače využívat i některé části stavby: Kovové oplechování, jsou-li různé díly trvale elektricky propojeny a při dodržení minimální tloušťky oplechování ...
Autorský článek, ze dne: 8.01.2013
reklama


Jímací soustava:
Pokud je to možné, lze jako náhodné jímače využívat i některé části stavby:
Kovové oplechování, jsou-li různé díly trvale elektricky propojeny a při dodržení minimální tloušťky oplechování (viz ČSN EN 62305-3, tabulka 3).


Tabulka č. 3

Tloušťka t    -    zabrání propálení, přežhavení nebo zapálení.
Tloušťka t´    -    jen pro plechové oplechování, není-li nutno zabránit propálení.

Poznámka: V této pasáži je poměrně velký rozdíl oproti ČSN 34 1390 (čl. 51, písmeno c), kde se uvádělo, že náhodné jímače plošného tvaru (kovová krytina, oplechování apod.) musí mít v místě pravděpodobného zásahu blesku aspoň 0,3mm (Cu) nebo 0,6mm/plech).

Kovové součásti střešní konstrukce (nosníky, armování) pod nekovovou krytinou.


Pospojovací vedení proti účinku blesku. Foto: Wolfgang Marks

Kovové díly (zábradlí, potrubí, krytí parametrů), jejich průřez však musí odpovídat ČSN EN 62305-3, tabulka 6.

Dle ČSN EN 62305-3 ed.2 byla do této části nově vložena poznámka č. 1, která se vztahuje k  tloušťce oplechování, které není menší než hodnota t uvedená v tabulce 3 (cca 4mm), je-li nutné dělat opatření proti propálení nebo nedovolenému zahřátí v bodu úderu.

"POZNÁMKA 1 Jestliže mohou vzniknout pochybnosti ohledně horkých míst nebo vznícení, má se ověřit, zda oteplení vnitřního povrchu v místě úderu nebude nebezpečné. Otázky horkého povrchu nebo nebezpečí vznícení se nemusí brát v úvahu, jestliže kovová krytina je umístěna uvnitř LPZ0B nebo vyšším LPZ".


Příklad materiálů tabulky č. 6

Poznámka: V porovnání s materiály dle ČSN 34 1390,  došlo k rozšíření druhů materiálů a o i k úpravám průřezů, průměrů a tloušťek materiálů.

Kovová potrubí a nádrže na střeše (průřez a tloušťka musí odpovídat ČSN EN 62305-3, tabulka 6).
Kovová potrubí a nádrže, které obsahují lehce hořlavé nebo výbušné látky (tloušťka t musí odpovídat požadavkům ČSN EN 62305-3, tabulka 3).

Poznámka: Nebudou-li  splněny podmínky pro tloušťku stěn, musí být i kovová potrubí a nádrže chráněny strojeným jímačem a nemohu být použita jako náhodné jímače.

Jednou z hlavních zásad při prohlídce provedení jímací soustavy je požadavek, aby jímací soustava byla na střeše objektu instalována, tak že jsou zejména chráněna místa náchylná k úderu blesku, jako jsou rohy a hrany střech a samozřejmě, že každé místo střechy musí být  dostatečně "kryto" jímací soustavou.

Při prohlídce jímací soustavy je tedy nutné znát jednotlivé jímací soustavy a základní požadavky na ně.

Přípustné metody pro návrh rozmístění jímací soustavy jsou nejpřehledněji uvedeny v ČSN EN 62305-3, tabulka 2, kde jsou uvedeny i základní parametry jednotlivých metod ochran.
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933