Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Potkávám mnoho elektrotechniků, kteří instalují osvětlení, respektive ovládání technického vybavení budov. Při rozhovorech zjišťuji poměrně velké rozdíly možných technologiích, které jsou na trhu k dispozici. Ti, co se zaměřují na osvětlení nejčastěji ...
  • Toto není střelba do vlastních řad, ale do řad hodinových manželů. Bývalý administrativní pracovník, se rád věnoval opravám, i přes to, že jeho šikovnost nebyla vždy na nejvyšší úrovni. Jeho iniciativa údajně rostla s délkou sukně zákaznic. Jednoho ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Příruba


Document Actions
Článek
....byla vyvíjena se záměrem uspořit montážní čas a....
Alena Minaříková, ze dne: 5.07.1999
reklama

elprir.jpg (7144 bytes)V letošním roce proběhl již sedmý ročník veletrhu Ampér. Každoročně je v rámci tohoto veletrhu vyhlašována soutěž o nejlepší exponát veletrhu s názvem "ZLATÝ AMPER ’99". V tomto roce využila naše společnost - Elektrotechnický závod Hensel, komanditní společnost se sídlem v Roudnici nad Labem, poprvé nabídku pořadatelů a přihlásila svůj výrobek do této soutěže.

Odborná porota rozhodla již v průběhu prvního dne veletrhu, že ocenění "ZLATÝ AMPER ’99" v kategorii "Zařízení pro výrobu a rozvod elektrické energie" získal výrobek naší společnosti - příruba s integrovanými elastickými membránami Mi FP 938.

elpriruba2mal.jpg (2382 bytes)Kladete si otázku čím je tento výrobek tak zajímavý, čím zaujal odbornou porotu i návštěvníky veletrhu ale i laickou veřejnost ? V následujícím textu se Vám pokusím na tyto otázky odpovědět.

Příruba Mi FP 938 s integrovanými elastickými membránami byla vyvíjena se záměrem uspořit montážní čas a tím i finanční náklady elektromontážních firem i konečného zákazníka, a to při zachování vysokého stupně krytí IP 65. Snížení finančních nákladů vzniká především úsporou montážního času nutného pro zavedení kabelů a navíc jěště úsporou při nákupu vývodek s vysokým stupněm krytí IP 65 - při použití tohoto typu příruby nemusíte totiž vývodky nakupovat vůbec. V tuto chvíli čtenáře jistě napadá otázka: Jak je technicky zabezpečeno krytí IP 65, jestliže mluvíme o integrovaných membránách? Vždyť elastické membrány, které jsou známy z rozvodek typu DE, nebo z různých konkurenčních výrobků, zabezpečují krytí maximálně IP 54. Rozdíl proti výše uvedeným výrobkům je především ten, že u příruby Mi FP 938 se dosahuje vysokého stupně krytí podobným způsobem jako v programu KV, tedy zdvojením elastických integrovaných membrán.

Vnější elastická membrána je celistvá, vnitřní elastická membrána je tvarovaná s připraveným otvorem pro zavedení kabelu. Při vlastním zavádění kabelu je nutno vybrat vnitřní elastickou membránu s menší velikostí otvoru, než je vnější průměr zaváděného kabelu. Šroubovákem nebo jiným obdobným nástrojem se propíchne příslušná vnější elastická membrána a kabel se zavede do prostoru rozváděče. Zpětným povytáhnutím kabelu o 2 - 3 cm z prostoru rozvaděče se dosáhne vydutí elastické membrány obepínající kabel směrem ven, a tím nemůže dojít k prolínání vlhkosti do prostoru rozváděče kolem příslušného kabelu.

Další otázka, na kterou chcete jistě znát odpověď, zní: Pro jaký počet a jaké průměry kabelů je příruba s integrovanými elastickými těsnícími membránami určena? Odpověď je jednoduchá - příruba typu Mi FP 938 je určena pro zavedení až 38 kabelů, z nichž jeden může mít vnější průměr 16 až 29 mm, čtyři mohou být  o průměru 11 až 20 mm, další čtyři o průměru 7 až 14 mm a ostatní kabely (dvacet devět) mohou mít průměr 7 až 12 mm. Samozřejmě, že můžete namítnout, že všechny tyto výhody jsou pěkné do doby perforace nevhodné elastické membrány, nebo do zrušení stávajícího kabelového vývodu.V obou předchozích případech již není zabezpečeno krytí IP 65. Avšak i s takovým případem počítali naši vývojoví pracovníci. Příslušenstvím každé příruby Mi FP 938 jsou čtyři kusy "zaslepovacích zátek". elpriruba3.jpg (5646 bytes)Těmito "zaslepovacími zátkami" je možné uzavřít dočasně nepoužívané vývody kabelů nebo poškozenou elastickou membránu.

Pokud jste dospěli po přečtení článku k názoru, že příruba Mi FP 938 je zajímavým výrobkem a že bude zřejmě pro Vás výhodné její použití, zbývá doplnit poslední informaci, která ještě nebyla napsána. Ceníková cena tohoto výrobku je 157,- Kč bez DPH a nakoupit ji můžete u našich partnerských velkoobchodů s elektromateriálem nebo přímo v sídle naší společnosti. Pokud potřebujete získat ještě další informace, obraťte se na naše regionální obchodně-technické zástupce nebo přímo na pracovníky útvaru odbytu našeho závodu v Roudnici nad Labem.

Elektrotechnický závod Hensel, komanditní společnost
Bezděkov 1386, 413 01 Roudnice nad Labem
Telefon : 0411 / 828 111 Fax : 0411 / 828 222
 

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Katalog "Rozvodnicové a rozvaděčové skříně DI01-2024-CZ" od OEZ detailně popisuje různé typy skříní pro bytové, domovní a průmyslové aplikace. Obsahuje specifikace, montážní instrukce, obsah balení a příslušenství pro skříně DistriTon (oceloplastové, oceloplechové a plastové), DistriSet (pro domovní a infrastrukturní aplikace) a DistriBox (pro průmyslové aplikace). Nabízí také informace o systémech přípojnic a náhradních dílech, včetně technické podpory a servisních služeb.
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933