Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Praktické provádění revizí vybraných skupin spotřebičů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.09.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Praktické provádění revizí vybraných skupin spotřebičů


Praktické provádění revizí vybraných skupin spotřebičů
Víte, že prodlužovací přívody jsou podle ČSN 33 1610 považovány za spotřebiče tř. II držené za provozu v ruce? Z jakých kroků se skládá revize? Je to prohlídka, měření spojitosti PE, měření izolačního stavu, doplňující měření odporu pracovních vodičů, ověření funkce případných vypínačů, signálních doutnavek, přepěťových ochran apod.
Komerční sdělení, ze dne: 1.09.2009


Při revizích elektrických spotřebičů - na první pohled zcela rutinní práci - se revizní technik občas setká se spotřebiči, u kterých prověření elektrické bezpečnosti není snadné a klade značné požadavky na jeho odborné znalosti. Naproti tomu revizi tak „jednoduchého“ zařízení, jakým je prodlužovací přívod, může zdánlivě provést každý, kdo má alespoň základní elektrotechnické vzdělání. Situace ovšem nemusí být zdaleka tak jednoduchá, jak se na první pohled jeví a správné posouzení bezpečnosti a funkčnosti zdánlivě jednoduchých spotřebičů může být obtížné i pro elektrotechnicky dostatečně kvalifikovaného odborníka, pokud se s touto problematikou setká poprvé.

Tématem přednášky je praktické provedení revizí některých vybraných spotřebičů, se kterými se lze ve výrobních nebo administrativních objektech setkat nejčastěji.

Prodlužovací přívody
Prodlužovací přívody, odnímatelné napájecí přívody, rozdvojky a podobné předměty připojované k elektrické síti je třeba evidovat a revidovat jako samostatné spotřebiče. Podle ČSN 33 1610 jsou tyto předměty považovány za spotřebiče tř. II držené za provozu v ruce.

Prohlídka

U netovárně vyrobených prodlužovacích přívodů je vhodné navíc zkontrolovat, zda byly dodrženy následující zásady:

Měření - spojitost PE
Ověření celistvosti a odporu PE vodiče
U prodlužovaček s několikanásobnou zásuvkou je třeba vyzkoušet spojitost ochr. vodiče u kolíků všech zásuvek. Při měření se doporučuje pohybovat síťovým kabelem a sledovat, zda se údaj na displeji měřicího přístroje nemění. To by svědčilo o narušení spojitosti žíly PE vodiče.

Aby bylo vodivé spojení měřicí přístroj – PE kolík zásuvky co nejlepší, lze použít k propojení adaptér pro testování prodlužovacích přívodů P 8030. Použití adaptéru zlepší
přechodový odpor mezi PE kolíkem zkoumané zásuvky a měřicím přístrojem cca o 80% proti měření s použitím hrotu a o 50% proti měření s použitím krokosvorky a lépe odpovídá stavu při skutečném použití prodlužovacího přívodu.


Měření odporu PE prodlužovacích přívodů


Měření odporu PE prodlužovacích přívodů pomocí adaptéru P 8030

Měření – ověření stavu izolací
Ověření stavu izolace mezi pracovními vodiči a PE se provede měřením izolačního odporu nebo měřením unikajícího proudu, pokud prodlužovačka obsahuje doutnavku nebo přepěťovou ochranu.

Obsahuje-li prodlužovačka filtrační obvod, může unikající proud dosáhnout poměrně značných hodnot. U konkrétního prodlužovacího přívodu bylo například naměřeno Ipe = 0,5mA.

Měření – doplňující měření
Lze doporučit, aby se při revizi prodlužovacího přívodu nebo jiného podobného předmětu provedlo i měření odporu jednotlivých pracovních vodičů. Naměřené odpory pracovních vodičů mají být téměř shodné. Vyšší odpor některé z žil prodlužovacího přívodu svědčí o závadě.

Toto měření není sice normou výslovně předepsáno, ovšem podle ČSN 33 1610 je nutno takové el. předměty podrobit zkouškám, které vyloučí možnost ohrožení, které by mohly způsobit. Při používání prodlužovačky, rozdvojky apod. může nastat případ, kdy odpor pracovního vodiče  bude poměrně velký např. vlivem jeho narušení nebo špatného dotažení spoje v síťové vidlici. Průchodem většího proudu při provozu k němu připojeného spotřebiče dojde k zahřívání tohoto místa a v krajním případě může vadný prodlužovací přívod způsobit požár.

ČSN 33 1610 kap.6.2.2 pozn. 4 bodu c): Kabelové navijáky, pohyblivé a odpojitelné přívody a jejich příslušenství se musí rovněž podrobit zkouškám, a to podle situací, při nichž by mohlo dojít k ohrožení.
 


Měření odporu pracovních vodičů


Ověření funkčnosti (zkouška chodu)


Křivka varistoru U/I


Měření miliampérového bodu přepěťové ochrany

Ing. Leoš Koupý

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.