Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Praktické provádění revizí vybraných skupin spotřebičů


Document Actions
Praktické provádění revizí vybraných skupin spotřebičů
Víte, že prodlužovací přívody jsou podle ČSN 33 1610 považovány za spotřebiče tř. II držené za provozu v ruce? Z jakých kroků se skládá revize? Je to prohlídka, měření spojitosti PE, měření izolačního stavu, doplňující měření odporu pracovních vodičů, ověření funkce případných vypínačů, signálních doutnavek, přepěťových ochran apod.
Komerční sdělení, ze dne: 1.09.2009
reklama


Při revizích elektrických spotřebičů - na první pohled zcela rutinní práci - se revizní technik občas setká se spotřebiči, u kterých prověření elektrické bezpečnosti není snadné a klade značné požadavky na jeho odborné znalosti. Naproti tomu revizi tak „jednoduchého“ zařízení, jakým je prodlužovací přívod, může zdánlivě provést každý, kdo má alespoň základní elektrotechnické vzdělání. Situace ovšem nemusí být zdaleka tak jednoduchá, jak se na první pohled jeví a správné posouzení bezpečnosti a funkčnosti zdánlivě jednoduchých spotřebičů může být obtížné i pro elektrotechnicky dostatečně kvalifikovaného odborníka, pokud se s touto problematikou setká poprvé.

Tématem přednášky je praktické provedení revizí některých vybraných spotřebičů, se kterými se lze ve výrobních nebo administrativních objektech setkat nejčastěji.

Prodlužovací přívody
Prodlužovací přívody, odnímatelné napájecí přívody, rozdvojky a podobné předměty připojované k elektrické síti je třeba evidovat a revidovat jako samostatné spotřebiče. Podle ČSN 33 1610 jsou tyto předměty považovány za spotřebiče tř. II držené za provozu v ruce.

Prohlídka

  • kontrola neporušenosti izolace

U netovárně vyrobených prodlužovacích přívodů je vhodné navíc zkontrolovat, zda byly dodrženy následující zásady:

  • pokud nejsou určeny pro připojení spotř. tř. II (neoddělitelná vidlice i zásuvka pro spotřebič tř. II, do které nelze zasunout zástrčku spotřebiče tř. I), musí mít kabel vždy ochrannou žílu
  • v místě připojení k vidlici a zásuvce musí být šňůry odlehčeny od tahu a zajištěny proti vytržení
  • ochranná žíla v koncovkách musí být delší než pracovní vodiče
  • vidlice i zásuvka musí být dimenzovány na stejný jmenovitý proud a napětí
  • kabel nemá být delší než 50m, jinak je nutno zajistit ochranu před úrazem el. proudem v instalaci (např. chráničem)
  • u přívodů určených pro proudy 10A – 16A má být průřez vodičů 1 – 2,5mm2 Cu (ideálně 1,5mm2 ) pokud není ztíženo jeho chlazení např. navinutím na buben

Měření - spojitost PE
Ověření celistvosti a odporu PE vodiče
U prodlužovaček s několikanásobnou zásuvkou je třeba vyzkoušet spojitost ochr. vodiče u kolíků všech zásuvek. Při měření se doporučuje pohybovat síťovým kabelem a sledovat, zda se údaj na displeji měřicího přístroje nemění. To by svědčilo o narušení spojitosti žíly PE vodiče.

Aby bylo vodivé spojení měřicí přístroj – PE kolík zásuvky co nejlepší, lze použít k propojení adaptér pro testování prodlužovacích přívodů P 8030. Použití adaptéru zlepší
přechodový odpor mezi PE kolíkem zkoumané zásuvky a měřicím přístrojem cca o 80% proti měření s použitím hrotu a o 50% proti měření s použitím krokosvorky a lépe odpovídá stavu při skutečném použití prodlužovacího přívodu.


Měření odporu PE prodlužovacích přívodů


Měření odporu PE prodlužovacích přívodů pomocí adaptéru P 8030

Měření – ověření stavu izolací
Ověření stavu izolace mezi pracovními vodiči a PE se provede měřením izolačního odporu nebo měřením unikajícího proudu, pokud prodlužovačka obsahuje doutnavku nebo přepěťovou ochranu.

Obsahuje-li prodlužovačka filtrační obvod, může unikající proud dosáhnout poměrně značných hodnot. U konkrétního prodlužovacího přívodu bylo například naměřeno Ipe = 0,5mA.

Měření – doplňující měření
Lze doporučit, aby se při revizi prodlužovacího přívodu nebo jiného podobného předmětu provedlo i měření odporu jednotlivých pracovních vodičů. Naměřené odpory pracovních vodičů mají být téměř shodné. Vyšší odpor některé z žil prodlužovacího přívodu svědčí o závadě.

Toto měření není sice normou výslovně předepsáno, ovšem podle ČSN 33 1610 je nutno takové el. předměty podrobit zkouškám, které vyloučí možnost ohrožení, které by mohly způsobit. Při používání prodlužovačky, rozdvojky apod. může nastat případ, kdy odpor pracovního vodiče  bude poměrně velký např. vlivem jeho narušení nebo špatného dotažení spoje v síťové vidlici. Průchodem většího proudu při provozu k němu připojeného spotřebiče dojde k zahřívání tohoto místa a v krajním případě může vadný prodlužovací přívod způsobit požár.

ČSN 33 1610 kap.6.2.2 pozn. 4 bodu c): Kabelové navijáky, pohyblivé a odpojitelné přívody a jejich příslušenství se musí rovněž podrobit zkouškám, a to podle situací, při nichž by mohlo dojít k ohrožení.
 


Měření odporu pracovních vodičů


Ověření funkčnosti (zkouška chodu)

  • Měřením izolačního odporu mezi pracovními vodiči se ověří, zda případná závada izolace nezpůsobí vybavení jistících prvků v el. instalaci při použití prodlužovačky.
    Měření izolačního stavu mezi pracovními vodiči nelze provést u prodlužovaček s doutnavkovou kontrolkou nebo přepěťovou ochranou.
  • Funkčnost vypínače
  • Funkčnost doutnavky nebo kontrolky
  • Funkčnost proudového chrániče – provede se testovacím tlačítkem a pokud možno i změřením vypínacího času (Fitest 45)
  • Funkčnost přepěťové ochrany
    Změří se tzv. miliampérový bod přístrojem pro měření přepěťových ochran nebo vhodným měřičem izolací. Naměřená hodnota by se měla pohybovat v tzv. tolerančním pásmu varistorů přepěťové ochrany. Pokud tento údaj výrobce spotřebiče neudává, lze předpokládat, že pro přepěťové ochrany určené k provozu v síti 230V/50Hz se toleranční pásmo pohybuje v rozmezí 360 – 420V.


Křivka varistoru U/I


Měření miliampérového bodu přepěťové ochrany

Ing. Leoš Koupý

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933