Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (1.) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.01.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (1.)


Poznatky při provádění revizí v jednoúčelových objektech (1.)
Praktické poznatky při provádění revizí se týkají zejména jednoúčelových a zvláštních objektů. Mezi nejčastěji zjišťované závady v prostorech s vlhkostí a vodou patří umývací prostory, kde často nebývá dodržena norma, která pojednává o zónách v umývacím prostoru. Na druhou stranu co se týká průmyslových provozů, jako jsou bazény, vodárny, vodojemy, čerpací stanice a další, tak ty mají své specifické požadavky.
Milan Dolenský, ze dne: 27.01.2012


Při provádění revizí elektroinstalací v objektech s vlhkostí a vodou jsou z pohledu revizního technika důležité především podklady pro provádění revize.

Vzhledem k tomu, že tyto prostory jsou z hlediska nebezpečí úrazu elektrickým proudem prostory zvlášť nebezpečné, je nutné mít k dispozici protokol o určení vnějších vlivů. U elektroinstalací, které byly provedeny dříve, se vycházelo při určování vnějších vlivů především z ČSN 33 2000-3 (vydána 8/1995, zrušena 1. 5. 2011). Tato norma byla nahrazena 1. 5. 2011 normou ČSN 33 2000-1 ed. 2.

Elektrické instalace nízkého napětí – Část 1: Základní hlediska, stanovení základních charakteristik, definice. V současné době lze provozní podmínky a vnější vlivy určovat a stanovovat především podle ČSN 33 2000-5-51 ed.3 - elektrické instalace nízkého napětí, část 5-51 - výběr a stavba elektrických zařízení – všeobecné předpisy.

O určení vnějších vlivů a opatřeních, která určené vnější vlivy podmiňují, musí být písemný doklad - protokol o určení vnějších vlivů. Protokol je součástí dokladové části dokumentace, která musí být po dobu životnosti zařízení, provozu či objektu archivována. Protokol o určení vnějších vlivů má být vypracován odbornou komisí.

Při změnách využití objektu (technologie, změně výrobního zařízení nebo používaných látek, atd.) musí být určeny znovu ty části vnějších vlivů u kterých dochází ke změnám.

Vnější vlivy (nebo jejich části) není nutno určovat v prostorech, pro které jsou tyto vlivy stanoveny jednoznačně technickou normou nebo jiným předpisem. 


Obr. 1: Při revizi elektroinstalace –  zásuvka v umývacím prostoru !

Jedná se například o tyto technické normy:

ČSN 33 2000-7-701 ed. 2 : Elektrická instalace nízkého napětí – Část 7-701: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Prostory s vanou nebo sprchou

ČSN 33 2000-7-702 ed. 3 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-702: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Plavecké bazény a fontány

ČSN 33 2000-7-704 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-704: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Elektrická zařízení na staveništích a demolicích

ČSN 33 2000-7-705 ed. 2 Elektrické instalace nízkého napětí – Část 7-705: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech – Zemědělská a zahradnická zařízení

V protokolu o určení vnějších vlivů se u těchto prostorů uvede pouze odkaz na normu nebo příslušný předpis, na jejichž základě byly vnější vlivy ( zcela nebo z části) stanoveny.


Obr. 2: Umývací prostor dle ČSN 33 2130 ed. 2

Například v revizní zprávě elektroinstalace bytové jednotky nebo rodinného domu je možné uvést v části stanovení vnějších vlivů: Elektroinstalace v koupelně je provedena dle ČSN 33 2000-7-701 ed.2. A pokud máme provádět revizi v nerekonstruované původní koupelně, bude vhodné poznamenat do revizní zprávy: Elektroinstalace v koupelně je provedena podle dříve platné ČSN 33 2135 (není použit proudový chránič).

Pro jednoznačné vnější vlivy u objektů či prostorů, které jsou ve smyslu této normy považovány za normální, není nutno vypracovávat protokol.

POZNÁMKA:  V tomto případě se dbá na to, aby vnější vliv BD byl BD1 a nikoliv vyšší – (Podmínky úniku v případě nebezpečí – malá hustota obsazení, snadné podmínky pro únik)  
ČSN 33 2000-5-51 ed.3 čl. NA 512.2.5. 

Podklady, které má mít revizní technik při provádění výchozí nebo pravidelné revize k dispozici jsou uvedeny v ČSN 33 1500 v článku 4.1 a článku 4.2.

Pro připomenutí uvádím základní přehled podkladové dokumentace:

Pokud bude provedena elektroinstalace na pracovišti (tj. výrobní podnik, firma, technologický provoz atd.) a bude se jednat o prostor z hlediska úrazu elektrickým proudem zvlášť nebezpečný je nutné zajistit všechny náležitosti vyplývající z Vyhlášky č.73/2010 Sb. (vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních). Tato vyhláška stanoví vyhrazená elektrická technická zařízení, zařazuje je do tříd a skupin a stanovuje bližší podmínky jejich bezpečnosti.

V případě působení nebo výskytu vody - vnější vlivy  AD2  AD3  AD4  AD5  AD6  AD7  AD8 se jedná o prostory zvlášť nebezpečné.  Vnější vlivy AD2, AD3, AD4 mohou být ve venkovním prostoru posouzeny jako prostory nebezpečné, jestliže se tyto vlivy v daném prostoru vyskytují pouze občas a je zajištěno, že s elektrickým zařízením se bude manipulovat pouze v době, kdy působí maximálně jenom vnější vlivy podle tabulky NA.4 a NA.5. (Tabulky přiřazení vnějších vlivů podle přílohy ZA – tabulka ZA.1 Charakteristiky vnějších vlivů dle ČSN 33 2000-5-51 ed.3 jsou uvedeny v ČSN 33 2000-4-41 ed.2 ZMĚNA Z1).

Tyto informace a správně stanovené vnější vlivy v prostorech s vlhkostí a vodou jsou důležité především ve vztahu k Vyhlášce č.73/2010 Sb. Tato vyhláška stanovuje, že zařízení třídy I. skupiny B (Zařízení pracovišť z hlediska úrazu elektrickým proudem zvlášť nebezpečných působením vnějších vlivů, nebezpečí působení vnějších vlivů musí vyplývat z projektové dokumentace) lze uvést do provozu jen na základě odborného a závazného stanoviska organizace státního odborného dozoru tj. Technické inspekce České republiky.


Obr. 3: Jedna z možných variant umývacího prostoru, může to takto být ?

Prakticky to znamená, že na toto vyhrazené elektrické zařízení musí být vypracováno STANOVISKO – INSPEKČNÍ  ZPRÁVA s kladným výsledkem a se souhlasem k uvedení zařízení do provozu.

Z vlastní praxe vím, že při kolaudacích objektů, které naplňují požadavky Vyhlášky č.73/2010 Sb. nejsou vždy při vydání kolaudačního souhlasu (Zákon č.183/2006 Sb., § 122  - stavební zákon) požadovány stanoviska a inspekční zprávy, jak to vyžaduje Vyhláška č. 73/ 2010 Sb. V současné době (srpen 2011) je tato povinnost známa především elektrotechnikům. Zcela jistě zde chybí provázanost a informovanost na úřady a odbornosti, které vydávají kolaudační souhlas. A tento stav se netýká jenom prostorů zvlášť nebezpečných z hlediska úrazu elektrickým proudem, ale i zařízení v prostorách pro léčebné účely a ve zdravotnických zařízeních, kde požadavek stanoviska zatím není také pravidlem.


Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 49

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.