Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PLZEŇ: Zřejmě nepoučení stánkaři (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.12.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PLZEŇ: Zřejmě nepoučení stánkaři


PLZEŇ: Zřejmě nepoučení stánkaři
Náměstí plné naprosto chaoticky instalovaných prodlužovacích přívodů. Tisíce návštěvníků šlapou po kabelech, zakopávají a kopou do zásuvek v běžném krytí IP20. Zajímá se někdo o bezpěčnost lidí? Nebo se mediálně upínáme především na blížící se světovou finanční krizi?
Jiří Macháček, ze dne: 22.12.2008


Evropská kultura v elektroinstalacích je pravděpodobně nejlepší na světě. Propracovanost systému je často předmětem inspirací pro další výrobce v ostatních kontinentech. Pokud ovšem sami spotřebitelé nebudou dostatečně informováni, stěhujeme se i přes vyspělé systémy zpět do džungle.


Pro větší náhled kliknout!

Vánoce 2008 na plzeňském náměstí odkrývají kuriozní situaci. Město investovalo nemalý peníz do rekonstrukce náměstí. Jednou z důležitých položek změn byly i elektroinstalační rozvody. Pro úhlednost a bezpečnost byly instalovány energetické sloupky Moser Systemelektrant o celkovém příkonu 560kW. Při správném rozvržení lze dodržet parametry impedance smyček jednotlivých přípojek bez problémů. Pokud se zásuvky zpřístupní nekontrolovaným způsobem, stane se to, co zde vidíme..


Pro větší náhled kliknout!

Ovšem jak je patrné z obrázků, i ta sebelepší technika nezajistí správné používání pohyblivých přívodů a spotřebičů.


Pro větší náhled kliknout!

Jak má taková instalace vypadat?
Na brněnském náměstí jsou instalovány energetické sloupky stejné značky (více zde). Rozvody do jednotlivých stánků jsou provedeny v souladu se všemi dosavadními doporučeními platných norem.

A teď se můžeme zamyslet:

Stejně jako například kulturu stolování nelze nařídit vyhláškou, či zákonem, tak i kulturu v elektroinstalacích lze pouze vychovat. A závěrečná otázka:

Existuje v naší společnosti ten, kdo by spotřebitelskou veřejnost tímto směrem informoval?

 

- foto Jiří Schwarz

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.