Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PLZEŇ: Elektrárna v restauraci (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.02.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PLZEŇ: Elektrárna v restauraci


PLZEŇ: Elektrárna v restauraci
Podívejte se na vodní elektrárnu v restauraci! ... je to monstrózní středisko využití volného času. Není umístěn ve středu města, což má své výhody. Snadno zaparkujete a v některých případech naleznete větší klid než v centru.
Miroslav Minařík, ze dne: 14.02.2008

Po skončení Valné hromady 2008 Elektrotechnického cechu plzeňského regionu se úzký kruh aktivních členů zastavil k neformálním rozhovorům v nedalekém Kalikovském mlýně.

Kalikovský mlýn je monstrózní středisko využití volného času. Není umístěn ve středu města, což má své výhody. Snadno zaparkujete a v některých případech naleznete větší klid než v centru.

Proč se však o tomto zařízení zmiňuji na portále?

Součástí restaurace je krásná vodní elektrárna. Psát na tomto portále pouze o samotné restauraci není stylové. Místní Kaplanova turbína z roku 1932 je připojená na synchronní generátor (80kW). Turbínou protečou čtyři kubíky vody za sekundu při spádu 2,7 metru.


Pro větší náhled klikni!

V roce 2005 se rekonstruovala část řízení turbíny, které je dnes již automatické. Konstruktérem se předpovídá dodávka 400 MWh do sítě přes hodiny ČEZ.

Dojmy z personálu:
Z obsluhy restaurace jsem byl trošku rozpačitý. Na jedné straně ochotná servírka, na straně druhé spěchající výčepní, který mi přikopl dveře u rozvaděče se slovy "... nemám moc času ...". Inu mají zde stále plno, v takovém případě nabírá personál zcela jinou tvář ... Ale mějme na paměti, že je vše pouze o lidech.

Závěr:
Celkový dojem mi nezkazil nestihající "pingl". Mlýn je krásný a elektrárna v restauraci je důvod proč se zde zastavit, pokud budu mít příště cestu. Podívejte se na krátké video zde!

Více o Kalikovském mlýnu zde!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELEKTROTECHNICKÝ CECH PLZEŇSKÉHO REGIONU - Vejprnická ul. č. 56, Plzeň - 377 221 339 - horsky.a@seznam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.