Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

PLZEŇ: Elektrárna v restauraci


Document Actions
PLZEŇ: Elektrárna v restauraci
Podívejte se na vodní elektrárnu v restauraci! ... je to monstrózní středisko využití volného času. Není umístěn ve středu města, což má své výhody. Snadno zaparkujete a v některých případech naleznete větší klid než v centru.
Miroslav Minařík, ze dne: 14.02.2008
reklama

Po skončení Valné hromady 2008 Elektrotechnického cechu plzeňského regionu se úzký kruh aktivních členů zastavil k neformálním rozhovorům v nedalekém Kalikovském mlýně.

Kalikovský mlýn je monstrózní středisko využití volného času. Není umístěn ve středu města, což má své výhody. Snadno zaparkujete a v některých případech naleznete větší klid než v centru.

Proč se však o tomto zařízení zmiňuji na portále?

Součástí restaurace je krásná vodní elektrárna. Psát na tomto portále pouze o samotné restauraci není stylové. Místní Kaplanova turbína z roku 1932 je připojená na synchronní generátor (80kW). Turbínou protečou čtyři kubíky vody za sekundu při spádu 2,7 metru.


Pro větší náhled klikni!

V roce 2005 se rekonstruovala část řízení turbíny, které je dnes již automatické. Konstruktérem se předpovídá dodávka 400 MWh do sítě přes hodiny ČEZ.

Dojmy z personálu:
Z obsluhy restaurace jsem byl trošku rozpačitý. Na jedné straně ochotná servírka, na straně druhé spěchající výčepní, který mi přikopl dveře u rozvaděče se slovy "... nemám moc času ...". Inu mají zde stále plno, v takovém případě nabírá personál zcela jinou tvář ... Ale mějme na paměti, že je vše pouze o lidech.

Závěr:
Celkový dojem mi nezkazil nestihající "pingl". Mlýn je krásný a elektrárna v restauraci je důvod proč se zde zastavit, pokud budu mít příště cestu. Podívejte se na krátké video zde!

Více o Kalikovském mlýnu zde!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ELEKTROTECHNICKÝ CECH PLZEŇSKÉHO REGIONU
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933