Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: OS-KOM: Zavádění konfekcionovaných kabelů do rozvaděče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.06.2011
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

OS-KOM: Zavádění konfekcionovaných kabelů do rozvaděče


Pro snadné připojení a odpojení rozvaděče či výrobního stroje je často nezbytné použít průmyslové konektory, a proto je nutné přerušit konfekcionované kabely. Instalace konektorů je přitom příčinou dodatečných nákladů a zdrojem poruch. Alternativou k těžkým a nákladným konektorům na stěně zařízení je zavedení kabeláže ...
Komerční sdělení, ze dne: 22.06.2011


Pro snadné připojení a odpojení rozvaděče či výrobního stroje je často nezbytné použít průmyslové konektory, a proto je nutné přerušit konfekcionované kabely. Instalace konektorů je přitom příčinou dodatečných nákladů a zdrojem poruch. Alternativou k těžkým a nákladným konektorům na stěně zařízení je zavedení kabeláže přímo do rozvaděče bez přerušení při průchodu stěnou, což umožňují systémy dělených průchodek.

Pestrou nabídku komponent pro organizaci kabeláže na našem trhu představuje inovátor v oboru, firma icotek GmbH. Sortiment dělených a membránových průchodek pro zavádění kabelů je kompatibilní s doplňky určenými k odstínění elektromagnetického rušení a se systémy pro mechanické upevnění kabelů v elektrických zařízeních. Při správné kombinaci těchto komponent lze na jednom místě zavést do zařízení větší množství kabelů, propojit jejich stínění, upevnit je proti namáhání v tahu a utěsnit s dostatečným krytím (obr. 1).


Obr. 1. Dělená průchodka KEL se stínicím hřebenem KEL-EMC

Dělené průchodky umožňují dodatečnou instalaci kabelů s nerozebíratelnými konektory, aniž by bylo nutné kabely přerušovat a pájet. Jelikož jde o alternativu k průmyslovým konektorům, nejčastěji o velikosti 16 a 24 pólů, jsou zachovány rozměry výřezů a vrtacích otvorů stejné jako mají konektory. V případě, že se místo konektoru použije dělená průchodka icotek, není nutné převrtávat upevňovací otvory v panelu zařízení. Další výhodou je větší hustota osazení, např. výřezem 24 pólového konektoru je možné průchodkovým rámečkem KEL24 protáhnout a utěsnit až 40 kabelů při krytí IP54.
Pro časté odpojování a připojování lze navíc rámeček  vybavit nacvakávací paticí, takže průchodka není k plechu přišroubovaná a lze ji tudíž snadno vyjmout (obr. 2).


Obr. 2. Dělená průchodka KEL s paticí KEL-SNAP

Pro menší počty konfekcionovaných kabelů, se sběrnicovými, propojovacími či napájecími konektory, jsou k dispozici dělené průchodky KVT (obr. 3). Montují se do kulatých otvorů, mají shodné vrtací otvory jako průchodky PG a upevňují se maticí s metrickým závitem. Pro jednoduchost se zde používají stejné těsnicí vložky jako u rámečkových průchodek.


Obr. 3. Dělená průchodka KVT

Podrobnější informace o produktech firmy icotek GmbH, stejně jako informace o výrobcích dalších fìrem, které na našem trhu zastupuje společnost OS-KOM.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.