Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OS-KOM: Zavádění konfekcionovaných kabelů do rozvaděče


Document Actions
Článek
Pro snadné připojení a odpojení rozvaděče či výrobního stroje je často nezbytné použít průmyslové konektory, a proto je nutné přerušit konfekcionované kabely. Instalace konektorů je přitom příčinou dodatečných nákladů a zdrojem poruch. Alternativou k těžkým a nákladným konektorům na stěně zařízení je zavedení kabeláže ...
Komerční sdělení, ze dne: 22.06.2011
reklama


Pro snadné připojení a odpojení rozvaděče či výrobního stroje je často nezbytné použít průmyslové konektory, a proto je nutné přerušit konfekcionované kabely. Instalace konektorů je přitom příčinou dodatečných nákladů a zdrojem poruch. Alternativou k těžkým a nákladným konektorům na stěně zařízení je zavedení kabeláže přímo do rozvaděče bez přerušení při průchodu stěnou, což umožňují systémy dělených průchodek.

Pestrou nabídku komponent pro organizaci kabeláže na našem trhu představuje inovátor v oboru, firma icotek GmbH. Sortiment dělených a membránových průchodek pro zavádění kabelů je kompatibilní s doplňky určenými k odstínění elektromagnetického rušení a se systémy pro mechanické upevnění kabelů v elektrických zařízeních. Při správné kombinaci těchto komponent lze na jednom místě zavést do zařízení větší množství kabelů, propojit jejich stínění, upevnit je proti namáhání v tahu a utěsnit s dostatečným krytím (obr. 1).


Obr. 1. Dělená průchodka KEL se stínicím hřebenem KEL-EMC

Dělené průchodky umožňují dodatečnou instalaci kabelů s nerozebíratelnými konektory, aniž by bylo nutné kabely přerušovat a pájet. Jelikož jde o alternativu k průmyslovým konektorům, nejčastěji o velikosti 16 a 24 pólů, jsou zachovány rozměry výřezů a vrtacích otvorů stejné jako mají konektory. V případě, že se místo konektoru použije dělená průchodka icotek, není nutné převrtávat upevňovací otvory v panelu zařízení. Další výhodou je větší hustota osazení, např. výřezem 24 pólového konektoru je možné průchodkovým rámečkem KEL24 protáhnout a utěsnit až 40 kabelů při krytí IP54.
Pro časté odpojování a připojování lze navíc rámeček  vybavit nacvakávací paticí, takže průchodka není k plechu přišroubovaná a lze ji tudíž snadno vyjmout (obr. 2).


Obr. 2. Dělená průchodka KEL s paticí KEL-SNAP

Pro menší počty konfekcionovaných kabelů, se sběrnicovými, propojovacími či napájecími konektory, jsou k dispozici dělené průchodky KVT (obr. 3). Montují se do kulatých otvorů, mají shodné vrtací otvory jako průchodky PG a upevňují se maticí s metrickým závitem. Pro jednoduchost se zde používají stejné těsnicí vložky jako u rámečkových průchodek.


Obr. 3. Dělená průchodka KVT

Podrobnější informace o produktech firmy icotek GmbH, stejně jako informace o výrobcích dalších fìrem, které na našem trhu zastupuje společnost OS-KOM.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933