Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Oprávnění autorizované osoby (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 11.12.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Oprávnění autorizované osoby


Oprávnění autorizované osoby
Kdo se označuje za hlavního projektanta? V kterých případech musí mít projektant Autorizaci podle autorizačního zákona? Zač odpovídá projektant? Co je definice pojmu dokumentace? Které fyzické osoby mohou vykonávat vybrané činnosti, jejichž výsledek ovlivňuje ochranu veřejných zájmů? Čím se projektant jako fyzická osoba dopustí přestupku? U stavby financované z veřejného rozpočtu, kterou provádí stavební podnikatel jako zhotovitel, je stavebník povinen zajistit technický dozor stavebníka nad prováděním stavby. Pokud projektovou dokumentaci pro tuto stavbu může zpracovat jen osoba ...
Karel Dvořáček, ze dne: 11.12.2013



Oprávnění ve vztahu ke stavebnímu zákonu – vybrané činnosti ve výstavbě
Autorizace v příslušném oboru, případně specializaci, podle autorizačního zákona je nutná při výkonu vybraných činností ve výstavbě. Vybrané činnosti definuje §158 stavebního zákona takto:



§ 158
Vybrané činnosti ve výstavbě
„(1)     Vybrané činnosti, jejichž výsledek ovlivňuje ochranu veřejných zájmů ve výstavbě, mohou vykonávat pouze fyzické osoby, které získaly oprávnění k jejich výkonu podle zvláštního právního předpisu 14). Vybranými činnostmi jsou projektová činnost ve výstavbě, kterou se rozumí zpracování územně plánovací dokumentace, územní studie, dokumentace pro vydání územního rozhodnutí a pro uzavření veřejnoprávní smlouvy nahrazující územní rozhodnutí a projektové dokumentace podle odstavce 2, a odborné vedení provádění stavby nebo její změny.

(2)     Projektovou dokumentací je dokumentace
a)     stavby podle § 104 odst. 1 písm. a) až e),
b)     stavby pro vydání stavebního povolení podle § 115,
c)     k uzavření veřejnoprávní smlouvy podle § 116,
d)     k posouzení autorizovaným inspektorem podle § 117,
e)     změn staveb uvedených v písmenech a) až d) před jejím dokončením podle § 118,
f)     staveb uvedených v písmenech a) až e) k opakovanému stavebnímu řízení nebo dodatečnému povolení stavby podle § 129,
g)     pro provádění stavby,
h)     pro nezbytné úpravy podle § 137, nebo
i)     vodního díla k ohlášení podle § 15a odst. 2 písm. c) vodního zákona.“

Projektová činnost ve výstavbě dle § 159 stavebního zákona
Autorizaci podle autorizačního zákona musí mít projektant, který vypracovává:
Stavby podle § 104 odst. 2 písm. a) až d) jsou:
U stavby financované z veřejného rozpočtu, kterou provádí stavební podnikatel jako zhotovitel, je stavebník povinen zajistit technický dozor stavebníka nad prováděním stavby. Pokud projektovou dokumentaci pro tuto stavbu může zpracovat jen osoba oprávněná podle zvláštního právního předpisu (zákon č. 360/1992 Sb.), zajistí stavebník autorský dozor projektanta, popřípadě hlavního projektanta nad souladem prováděné stavby s ověřenou projektovou dokumentací (§ 152 odst. 4 stavebního zákona).

Hlavní projektant je definován v § 113 stavebního zákona. Je to projektant, kterého stavebník pověřil koordinací projektové dokumentace stavby zpracované více projektanty, nebo koordinací autorského dozoru.
Fyzická osoba – projektant – se dopustí přestupku tím, že provádí bez oprávnění vybranou činnost ve výstavbě (§ 158 stavebního zákona) podle zvláštního předpisu (zákon č. 360/1992 Sb.). Za takový přestupek lze uložit pokutu do 200 000 Kč (§ 179 písm. a) stavebního zákona).

Autorizaci podle autorizačního zákona nemusí mít projektant, který vypracovává


•    dokumentaci ohlašovaných staveb uvedených v § 104 odst. 2 písm. e) až i) stavebního zákona – dokumentaci těchto staveb může kromě autorizované osoby zpracovat též osoba, která má vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru, nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe v projektování staveb (§ 159 odst. 3 stavebního zákona).

Jedná se o dokumentaci následujících staveb:
e)   větrné elektrárny do výšky 10 m,
f)    terénní úpravy neuvedené v § 103 odst. 1 písm. f) bod 1,
g)   stavby zařízení staveniště neuvedené v § 103 odst. 1 písm. a),
h)   přípojky neuvedené v § 103 odst. 1 písm. b) bod 8,
i)    stavby opěrných zdí do výšky 1 m neuvedené v § 103 odst. 1 písm. d) bod 8,
n)   stavební úpravy pro změny v užívání části stavby, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se její vzhled a nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí (zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 93/2004 Sb.).


Autorizaci podle autorizačního zákona ani kvalifikaci podle § 159 odst. 3 stavebního zákona nemusí mít osoba, která vypracovává:
•    dokumentaci ohlašovaných staveb v § 104 odst. 2 písm. j) až m) a o), p) stavebního zákona.

Jedná se o dokumentaci následujících staveb:
•    dokumentaci skutečného provedení stavby (vyhl. č. 499/2006 Sb., příl. č. 3),
•    dokumentaci bouracích prací (vyhl. č. 499/2006 Sb., příl. č. 4),
•    jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy, které se připojují k oznámení o záměru v území (§ 96 odst. 3 písm. d) stavebního zákona).

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.