Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Oprávnění autorizované osoby


Document Actions
Oprávnění autorizované osoby
Kdo se označuje za hlavního projektanta? V kterých případech musí mít projektant Autorizaci podle autorizačního zákona? Zač odpovídá projektant? Co je definice pojmu dokumentace? Které fyzické osoby mohou vykonávat vybrané činnosti, jejichž výsledek ovlivňuje ochranu veřejných zájmů? Čím se projektant jako fyzická osoba dopustí přestupku? U stavby financované z veřejného rozpočtu, kterou provádí stavební podnikatel jako zhotovitel, je stavebník povinen zajistit technický dozor stavebníka nad prováděním stavby. Pokud projektovou dokumentaci pro tuto stavbu může zpracovat jen osoba ...
Karel Dvořáček, ze dne: 11.12.2013
reklama


Oprávnění ve vztahu ke stavebnímu zákonu – vybrané činnosti ve výstavbě
Autorizace v příslušném oboru, případně specializaci, podle autorizačního zákona je nutná při výkonu vybraných činností ve výstavbě. Vybrané činnosti definuje §158 stavebního zákona takto:



§ 158
Vybrané činnosti ve výstavbě
„(1)     Vybrané činnosti, jejichž výsledek ovlivňuje ochranu veřejných zájmů ve výstavbě, mohou vykonávat pouze fyzické osoby, které získaly oprávnění k jejich výkonu podle zvláštního právního předpisu 14). Vybranými činnostmi jsou projektová činnost ve výstavbě, kterou se rozumí zpracování územně plánovací dokumentace, územní studie, dokumentace pro vydání územního rozhodnutí a pro uzavření veřejnoprávní smlouvy nahrazující územní rozhodnutí a projektové dokumentace podle odstavce 2, a odborné vedení provádění stavby nebo její změny.

(2)     Projektovou dokumentací je dokumentace
a)     stavby podle § 104 odst. 1 písm. a) až e),
b)     stavby pro vydání stavebního povolení podle § 115,
c)     k uzavření veřejnoprávní smlouvy podle § 116,
d)     k posouzení autorizovaným inspektorem podle § 117,
e)     změn staveb uvedených v písmenech a) až d) před jejím dokončením podle § 118,
f)     staveb uvedených v písmenech a) až e) k opakovanému stavebnímu řízení nebo dodatečnému povolení stavby podle § 129,
g)     pro provádění stavby,
h)     pro nezbytné úpravy podle § 137, nebo
i)     vodního díla k ohlášení podle § 15a odst. 2 písm. c) vodního zákona.“

Projektová činnost ve výstavbě dle § 159 stavebního zákona
  • „(1) Projektant odpovídá za správnost, celistvost a úplnost jím zpracované územně plánovací dokumentace, územní studie a dokumentace pro vydání územního rozhodnutí, zejména za respektování požadavků z hlediska ochrany veřejných zájmů a za jejich koordinaci. Je povinen dbát právních předpisů a působit v součinnosti s příslušnými orgány územního plánování a dotčenými orgány.
  • (2)  Projektant odpovídá za správnost, celistvost, úplnost a bezpečnost stavby provedené podle jím zpracované projektové dokumentace a proveditelnost stavby podle této dokumentace, jakož i za technickou a ekonomickou úroveň projektu technologického zařízení, včetně vlivů na životní prostředí. Je povinen dbát právních předpisůa obecných požadavků na výstavbu vztahujících se ke konkrétnímu stavebnímu záměru a působit v součinnosti s příslušnými dotčenými orgány. Statické, popřípadě jiné výpočty musí být vypracovány tak, aby byly kontrolovatelné. Není-li projektant způsobilý některou část projektové dokumentace zpracovat sám, je povinen k jejímu zpracování přizvat osobu s oprávněním pro příslušný obor nebo specializaci, která odpovídá za jí zpracovaný návrh. Odpovědnost projektanta za projektovou dokumentaci stavby jako celku tím není dotčena.
  • (3)  Dokumentaci ohlašovaných staveb uvedených v § 104 odst. 1 písm. f) až i) a k) může kromě projektanta zpracovat též osoba, která má vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru anebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe v projektování staveb. Na tuto osobuse přiměřeně vztahuje ustanovení odstavce 2.“
Autorizaci podle autorizačního zákona musí mít projektant, který vypracovává:
  • územně plánovací podklady, kterými jsou územně analytické podklady a územní studie.
  • dokumentaci stavby pro vydání územního rozhodnutí.
  • dokumentaci stavby pro ohlášení stavby uvedené v § 104 odst. 2 písm. a) až d), k žádosti o stavební povolení podle § 110 odst. 2 písm. b) a k oznámení stavby ve zkráceném stavebním řízení podle § 117 odst. 2 stavebního zákona a přílohy č. 1 k vyhlášce, o dokumentaci staveb.
Stavby podle § 104 odst. 2 písm. a) až d) jsou:
  • a) stavby pro bydlení a pro rekreaci do 150m2 zastavěné plochy, s jedním podzemním podlažím do hloubky 3m a nejvýše dvěma nadzemními podlažími a podkrovím,
  • b) podzemní stavby do 300m2 zastavěné plochy a hloubky do 3m, pokud nejsou vodním dílem,
  • c) stavby do 300m2 zastavěné plochy a výšky do 10m, s výjimkou staveb pro bydlení, a haly do 1000m2 zastavěné plochy a výšky do 15m, pokud tyto stavby a haly budou nejvýše s jedním nadzemním podlažím, nepodsklepené a dočasné na dobu nejdéle 3 let,
  • d) stavby do 25m2 zastavěné plochy a do 5m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepené nejvýše do hloubky 3m.
  • e) dokumentaci pro provádění stavby a pro nezbytné úpravy (§ 134 odst. 6 staveb-ního zákona a příloha č. 2 k vyhlášce č. 499/2006 Sb., o dokumentaci staveb).
U stavby financované z veřejného rozpočtu, kterou provádí stavební podnikatel jako zhotovitel, je stavebník povinen zajistit technický dozor stavebníka nad prováděním stavby. Pokud projektovou dokumentaci pro tuto stavbu může zpracovat jen osoba oprávněná podle zvláštního právního předpisu (zákon č. 360/1992 Sb.), zajistí stavebník autorský dozor projektanta, popřípadě hlavního projektanta nad souladem prováděné stavby s ověřenou projektovou dokumentací (§ 152 odst. 4 stavebního zákona).

Hlavní projektant je definován v § 113 stavebního zákona. Je to projektant, kterého stavebník pověřil koordinací projektové dokumentace stavby zpracované více projektanty, nebo koordinací autorského dozoru.
Fyzická osoba – projektant – se dopustí přestupku tím, že provádí bez oprávnění vybranou činnost ve výstavbě (§ 158 stavebního zákona) podle zvláštního předpisu (zákon č. 360/1992 Sb.). Za takový přestupek lze uložit pokutu do 200 000 Kč (§ 179 písm. a) stavebního zákona).

Autorizaci podle autorizačního zákona nemusí mít projektant, který vypracovává


•    dokumentaci ohlašovaných staveb uvedených v § 104 odst. 2 písm. e) až i) stavebního zákona – dokumentaci těchto staveb může kromě autorizované osoby zpracovat též osoba, která má vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru, nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe v projektování staveb (§ 159 odst. 3 stavebního zákona).

Jedná se o dokumentaci následujících staveb:
e)   větrné elektrárny do výšky 10 m,
f)    terénní úpravy neuvedené v § 103 odst. 1 písm. f) bod 1,
g)   stavby zařízení staveniště neuvedené v § 103 odst. 1 písm. a),
h)   přípojky neuvedené v § 103 odst. 1 písm. b) bod 8,
i)    stavby opěrných zdí do výšky 1 m neuvedené v § 103 odst. 1 písm. d) bod 8,
n)   stavební úpravy pro změny v užívání části stavby, kterými se nezasahuje do nosných konstrukcí stavby, nemění se její vzhled a nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředí (zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 93/2004 Sb.).


Autorizaci podle autorizačního zákona ani kvalifikaci podle § 159 odst. 3 stavebního zákona nemusí mít osoba, která vypracovává:
•    dokumentaci ohlašovaných staveb v § 104 odst. 2 písm. j) až m) a o), p) stavebního zákona.

Jedná se o dokumentaci následujících staveb:
  • j) informační a reklamní zařízení na stavbě nebo na pozemku neuvedená v § 103 odst. 1 písm. c) body 8 a 9 a stavby pro reklamu podle § 3 odst. 2 stavebního zákona,
  • k) výrobky, které plní funkci stavby a které nejsou uvedeny v § 103 odst. 1 písm. g) bod 5 stavebního zákona,
  • l)  cirkusové stany neuvedené v § 103 odst. 1 písm. g) bod 2 stavebního zákona,
  • m) antény, včetně jejich nosných konstrukcí a souvisejících elektronických komunikačních zařízení, neuvedené v § 103 odst. 1 písm. c) bod 2,
  • o) sjezdy z pozemních komunikací na sousední nemovitosti,
  • p) udržovací práce na stavbě neuvedené v § 103 odst. 1 písm. e) stavebního zákona;
•    dokumentaci skutečného provedení stavby (vyhl. č. 499/2006 Sb., příl. č. 3),
•    dokumentaci bouracích prací (vyhl. č. 499/2006 Sb., příl. č. 4),
•    jednoduchý technický popis záměru s příslušnými výkresy, které se připojují k oznámení o záměru v území (§ 96 odst. 3 písm. d) stavebního zákona).

Článek je ukázkou sborníku L.P. Elektro č. 64
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 7)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
KALIFORNIE: Za devatero kopci, za devatero kaktusy se objevil horizont posetý větrníky. Pohled spíše z vědeckofantastického filmu, než z pohádky o hloupém Honzovi. Když jsem se mnutím očí pokoušel probudit z toho amerického snu, znovu jsem si uvědomil, že se musíme smířit s tím, že místní inženýři umí také počítat.
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933