Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.12.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody


#OPP35: Pohled německého požárního preventisty na aktivní hromosvody
Nejen na českém trhu se objevuje technická anomálie nazývaná ESE. Technický svět se na rozdíl od obchodního světa neřídí politickými, náboženskými, nebo emotivními rozhodnutími. Správná technická rozhodnutí jsou založena na ověřených, řekněme tvrzeních uznávaných odborníků. Situace s instalací aktivních hromosvodů je již dlouhá léta kontroverzní činností. A i přes dloholeté snahy docílit jednoho finálního, rozhodujícího judikátu, stále se to nedaří. Podívejme se na sousední Německo, které tiše následujeme i přes to, že chceme zůstat sami sebou. Je případ ESE projevem vzdoru nebo spíše českého legislativního nepořádku?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.12.2019



Pro elektrotechnika není velkým tajemstvím, že se české technické normy často téměř shodují s německými. Důvodem je členství České republiky v CENELEC. Ovšem ne vše je vždy tak jednoznačné, jak by se zdálo.  Pokud bych měl něco označit za vlny neshod, pak je to zcela určitě pohled na v Česku instalované aktivní hromosvody. Zajímalo nás, jak na tuto problematiku pohlíží německé kontrolní orgány.



Textový přepis mluveného slova ...

Wolfgang Marks, www.hromosvodnitechnika.cz
Tenhle pán stojící vedle mě se jmenuje Reinhard Schingel a je vrchní preventista Oberdirektion hasičského sboru v Mnichově. Stará se za městský úřad města Mnichova o to, aby se na každé stavbě staré, nebo nové, nevznikl požár z důvodu úderu blesku nebo indukce přepětí do budovy.

Jak se v Německu přistupuje k požadavkům instalace aktivních jímačů?
Reinhard Schingel, Preventista hasičského sboru v Mnichově
V Německu zařízení ESE nejsou dovolená, protože neodpovídají a nejsou obsaženy v technických normách. Podle stavebního zákona, který je platný v celém Německu, nelze na stavbě používat zařízení, které neodpovídá německým normám VDE a DIN.

A existuje v Německu nějaká výjimka, pokud by se investor rozhodl, že na své budově chce aktivní jímač?
Reinhard Schingel, Preventista hasičského sboru v Mnichově
V okamžiku, kdy objekt nepodléhá stavebnímu zákonu, je možné instalovat cokoliv. Ale pokud chci aktivní jímač instalovat na objekt podléhající stavebnímu zákonu, je to protizákonné.

Pokud bych měl tato slova přenést v analogii do českého prostředí, pak například letištní hala v Brně Tuřanech, což je typické shromaždiště osob. Podléhá taková budova stavebnímu zákonu?
Wolfgang Marks, www.hromosvodnitechnika.cz
U nás ano.
A jak je možné, že je tam aktivní hromosvod?
Protože se obecně v Čechách nedodržují zákony. To platí jak pro stavební investory, tak pro státní instituce a pracovníky TIČRu.

Pokud by německý úředník protipožární ochrany zjistil přítomnost podobného aktivního jímače na letišti, či jiné budově podléhající stavebnímu zákonu, co by následovalo?
Reinhard Schingel, Preventista hasičského sboru v Mnichově
Pokud jako kontrolní orgán zjistí přítomnost aktivního jímače, musí být toto zařízení demontováno.


A co si z tohoto setkání odnést přínosného? Zcela určitě zamyšlení, jak je možné, že v Německu známém svou precizností, dělají něco tak odlišně, když česká technická normalizace také zrovna nespí? Kde je zakopaný pes, co myslíte?

Více části videoseriálu #OPP naleznete zde!
... z dalších dílů...
Nutno dodat, že podobně znalého protipožárního preventistu bychom mezi našimi hasiči asi opravdu nenašli. Ptali jsme se ho například na jeho názor na praktické uplatnění vysokonapěťových HVI vodičů v praxi.


TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.