Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Chování při bouřce (2/8) (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 2.07.2004
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Chování při bouřce (2/8)


bleskmustrper.jpg
Jak se zachovat v pevných budovách při bouřce? Jaká jsou základní pravidla chování při bouřce v místech, kde není pořádný hromosvod, nebo tam kde vůbec není?
Tomáš Pexidr, ze dne: 2.07.2004

Opatrnosti není nikdy dost a proto uvádíme několik podstatných pravidel, které je třeba dodržovat pro vlastní bezpečnost při bouřce v budovách a opět připomínáme pravidla první pomoci při zasažení bleskem.

V budovách vybavených ochranou před bleskem, které odborníci projektovali a instalovali podle posledních technických poznatků, nepředstavují blesky v zásadě žádné nebezpečí ani pro člověka, ani pro techniku.

Přesto je na místě doporučit několik rozumných pravidel chování při bouřce v bezprostřední blízkosti, a to zvláště v budovách se zastaralým hromosvodem nebo tam, kde úplně chybí:

Při zasažení organismu je v rozporu s laickými názory prognóza nemocných bez rozsáhlých popálenin poměrně příznivá. Prognóza poraněných závisí především na rychlosti, kterou je poskytnuta první pomoc. Většina osob, které utrpí úraz bleskem je pouze omráčena a má jen přechodné potíže různého charakteru. Nejčastěji je to přechodná hluchota, slepota a neschopnost pohybu. Přesto postihne okamžitá smrt při zasažení bleskem ročně na celém světě několik tisíc lidí.

Při zasažení doporučuje server www.lekarna.cz dodržet následující postup:

K zasažení bleskem přistupují všichni s velkým respektem, ale ne vždy musí skončit tragicky. Proto je nutné v těchto případech nezpanikařit a poskytnout první pomoc neprodleně. Minuty zde hrají velkou roli.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
HROMOSVODNÍ TECHNIKA MP, s.r.o. - Sokolovská 205, Praha 9 - 283 892 668 - proepster@proepster.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.