Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Chování při bouřce (2/8)


Document Actions
Chování při bouřce (2/8)
Jak se zachovat v pevných budovách při bouřce? Jaká jsou základní pravidla chování při bouřce v místech, kde není pořádný hromosvod, nebo tam kde vůbec není?
Tomáš Pexidr, ze dne: 2.07.2004
reklama

Opatrnosti není nikdy dost a proto uvádíme několik podstatných pravidel, které je třeba dodržovat pro vlastní bezpečnost při bouřce v budovách a opět připomínáme pravidla první pomoci při zasažení bleskem.

V budovách vybavených ochranou před bleskem, které odborníci projektovali a instalovali podle posledních technických poznatků, nepředstavují blesky v zásadě žádné nebezpečí ani pro člověka, ani pro techniku.

Přesto je na místě doporučit několik rozumných pravidel chování při bouřce v bezprostřední blízkosti, a to zvláště v budovách se zastaralým hromosvodem nebo tam, kde úplně chybí:

  •  - Nedotýkejte se kovových rozvodů (např. vodovodního a plynovodního potrubí, rozvodu ústředního topení, elektroinstalací, anténních kabelů, telefonních vedení) zavedených do domu, pokud si nemůžete být jisti, zda je provedeno řádné vyrovnání potenciálů.
  •  - Pokud možno netelefonujte, nemůžete-li si být jisti, zda-li je telefonní přístroj dostatečně ochráněn proti účinkům blesku.
  •  - Vytáhněte síťové a anténové zástrčky drahých elektronických přístrojů ( televizní přístroje, hifi přístroje ), popř. síťové zástrčky a zástrčky signálních a datových kabelů počítačů a periferií. Speciální přepěťové ochrany pro síťové, anténní a datové zástrčky poskytují ochranu před účinky vzdálených úderů blesku. Tyto ochrany však nenahrazují hromosvod.
  •  - Při sprchování nebo koupání nelze vyloučit ohrožení v případech, kdy kovové vodovodní potrubí nebylo zahrnuto do systému vyrovnání potenciálů.
    V případě zásahu a zranění člověka bleskem bývá nadějí pro zasaženého včasná první pomoc - zpravidla je nutná masáž srdce a umělé dýchání. Proto není zcela od věci si jejich zásady čas od času zopakovat...

Při zasažení organismu je v rozporu s laickými názory prognóza nemocných bez rozsáhlých popálenin poměrně příznivá. Prognóza poraněných závisí především na rychlosti, kterou je poskytnuta první pomoc. Většina osob, které utrpí úraz bleskem je pouze omráčena a má jen přechodné potíže různého charakteru. Nejčastěji je to přechodná hluchota, slepota a neschopnost pohybu. Přesto postihne okamžitá smrt při zasažení bleskem ročně na celém světě několik tisíc lidí.

Při zasažení doporučuje server www.lekarna.cz dodržet následující postup:

  • Zavolat odbornou pomoc neprodleně
  • Pokud byl postižený zasažen na vlhké půdě nebo ve vodě je nutno jej přesunout na bezpečnější místo a během transportu, pokud je přítomno bezdeší, zahájit umělé dýchání
  • Pokud je bleskem zasaženo více osob dáváme přednost nemocným bez hmatného tepu
  • Zajistit průchodnost dýchacích cest (trojitý manévr...)
  • Při bezdeší umělé dýchání podle zavedeného postupu
  • Při nehmatném tepu nepřímá srdeční masáž.
  • Oživování je nutno zahájit neprodleně abychom předešli trvalým následkům nedostatku kyslíku.
  • I při déletrvajícím oživování je v tomto případě naděje na úspěch.
  • Pokud se podaří obnovit základní životní funkce je nutné nemocného sledovat nejlépe po 1 minutě.
  • Oživujeme do příjezdu odborné pomoci nebo do obnovení základních životních funkcí
  • I nemocní, kteří byli zasažení bleskem a přežili úraz bez zjevného postižení musí být vyšetření v nemocnici a intenzivně sledováni na místě úrazu do příjezdu odborné pomoci. I u nich se opožděně může vyskytnout selhání základních životních funkcí.

K zasažení bleskem přistupují všichni s velkým respektem, ale ne vždy musí skončit tragicky. Proto je nutné v těchto případech nezpanikařit a poskytnout první pomoc neprodleně. Minuty zde hrají velkou roli.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

HROMOSVODNÍ TECHNIKA MP, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933