Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ochrana elektrického vedení v koupelnách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.12.2022
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ochrana elektrického vedení v koupelnách


Ochrana elektrického vedení v koupelnách
O zónách v koupelnách se píše stále dokola a jako by to bylo neviditelné. Neskutečně mnoho školení a přednášek, popsaných norem a stránek knih není žádným argumentem, aby se tazatel v diskusích neptal znovu a znovu. Jak tedy hluboko mají být uložená vedení od povrchu sousedícího se zónou? Jak pohlížet na vedení opatřená mechanicky odolnou zábranou, která zajistí ochranu před poškozením? A co třeba nápad uložit vedení přímo na povrchu sádrokartonových příček, či stěn?
Autorský článek, Igor Nováček, ze dne: 29.12.2022



Pro ochranu elektrického vedení platí následující požadavky:
Vedení napájející elektrická zařízení v zónách 0, 1 a 2 a umístěné v těchto zónách musí být uloženo na povrchu nebo zapuštěné pod povrchem v hloubce minimálně 5 cm.

Vedení napájející elektrické zařízení umístěné v zóně 1 musí být:
  • a) buď svisle shora, nebo vodorovně po zdi k zadní straně spotřebiče, který je upevněn nad vanou (například ohřívač vody),
  • b) nebo svisle zdola nebo vodorovně po zdi k zadní straně spotřebiče, který je upevněn pod vanou.

Všechna ostatní vedení (včetně příslušenství) ve stěnách a příčkách, které se dotýkají zón 0, 1 a 2 musí být uložena tak, aby byla v hloubce alespoň 5 cm od povrchu sousedícího se zónou.


Pro větší náhled kliknout!


Pokud požadavky pod body a) a b) nejsou splnitelné, vedení se provede tak, že:
  • obvody jsou chráněny buď výběrem z ochranných opatření SELV nebo PELV, nebo elektrickým oddělením, nebo
Poznámka: V Belgii, Francii, Irsku, Itálii a Španělsku není přípustné používání PELV.

  • obvody jsou chráněny doplňkovou ochranou v souladu s čl. 415.1 ČSN 332000-4-41 ed.3 zajištěnou proudovými chrániči s vypínacím reziduálním proudem nepřesahujícím 30mA. Každý obvod musí obsahovat ochranný vodič; nebo
  • zapuštěný kabel nebo vodič s uzemněným kovovým pláštěm, který odpovídá požadavkům na ochranný vodič příslušného vedení, nebo kabel či vodiče jsou uloženy v uzemněné vodivé trubce či liště, přičemž tyto musí z elektrického hlediska odpovídat požadavkům na ochranný vodič, nebo je použit izolovaný koaxiální kabel, nebo
  • zapuštěný kabel nebo vodič s mechanickou ochranou, například v kovové trubce, která zajišťuje ochranu před poškozením zatloukanými hřebíky, zavrtávanými hřeby, vrtáním a obdobným poškozením.
Uložení vedení na povrchu stěn nebo příček lze v souladu s ustanovením platným pro Českou republiku provádět pouze ve výjimečných případech (pro dočasné rozvody a pro krátké úseky připojení spotřebičů).

Dále uvedené požadavky se nevztahují na spínače a ovládače, které jsou zabudovány do zařízení vhodného pro použití v dané zóně. Dále jsou z těchto požadavků vyňaty bezdrátové ovladače (napájené obvykle z vestavěných či vložených baterií 1,5 V a podobných) s příslušnou ochranou krytem (obvykle IP66) pro ovládání různých pomůcek umožňujících
například transport imobilních osob z vozíku do vany a podobně.

  • V zóně 0 se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství
  • V zóně 1 se nesmí instalovat žádný spínač nebo příslušenství s výjimkou spínačů obvodů SELV napájených jmenovitým napětím střídavým nepřevyšujícím 12 V nebo stejnosměrným nepřevyšujícím 30 V, jehož bezpečnostní zdroj je instalován mimo zóny 0 a 1 a doporučuje se i mimo zónu 2.

V zóně 2 se nesmí instalovat žádné spínací zařízení a příslušenství zahrnující spínače nebo zásuvky, s výjimkou spínačů a zásuvek obvodů SELV s tím, že zdroj bezpečného napětí je instalován mimo zóny 0, 1 a 2. V této zóně je možno umístit jednotky pro napájení holicích strojků, pokud vyhovují ČSN EN 61558-2-5 ed. 2. V zóně 3 jsou zásuvky dovoleny pouze tehdy, jsou-li chráněny buď oddělovacím transformátorem, nebo pomocí SELV, nebo samočinným odpojením od zdroje, s použitím proudového chrániče se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA.

Jakákoliv zásuvka instalovaná uvnitř místnosti (to znamená koupelny nebo místnosti, v níž je koupací vana nebo sprchový kout) musí být opatřena ochranou jako pro zónu 3, což znamená, že zásuvky musí být napájeny z obvodu vybaveného proudovým chráničem se jmenovitým vypínacím reziduálním proudem IΔn nepřesahujícím 30mA. Na to je nutno dávat pozor při propojení koupelny s dalším prostorem (pokojem) neodděleným dveřmi. Za dveře nelze považovat různé závěsy atd.

Izolační šňůry tahových spínačů jsou dovoleny v zónách 1 a 2 za předpokladu, že vyhovují požadavkům ČSN EN 60669-1 ed. 3:2018 Spínače pro domovní a podobné pevné elektrické instalace – Část 1 Obecné požadavky.

- Karel Dvořáček

Více na téma elektrických instalacích v RD zde v této knize!



Co se v zónách koupelen nedodržuje nejvíc?
Dejte svou zkušenost vědět v níže otevřeném diskusním vlákně!







TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.