Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

KNIHA: Elektrické instalace v bytové a občanské výstavbě


Document Actions
KNIHA: Elektrické instalace v bytové a občanské výstavbě
Přede mnou leží kniha, respektive její sedmé aktualizované vydání Karla Dvořáčka. Pokud prolistujeme její obsah, hned nás napadne, že obsahuje vše důležité. Jde tedy o slabikář elektroinstalace? Může tuto knihu použít i nekvalifikovaná osoba, tedy domácí bastlíř k tomu, aby si pomohl sám, přestože mu to legislativa nepovoluje? Nebo je publikace určená elektrotechnickým odborníkům, aby ušetřili na elektronickém přístupu k českým technickým normám? Pokud uvedu, že publikace má něco přes 100 stranek, pak z toho logicky vyplývá, že žádná z obou předkládaných alternativ nebude ta správná ...
Igor Nováček, ze dne: 26.06.2019


Pro koho je kniha vhodná?
Tuto knihu by asi měli číst všichni bastlíři svých domovních elektroinstalací. S těmito znalostmi by totiž snáze pochopili, že bude lepší to nechat na někoho kvalifikovaného. Bohužel tak daleko, že by tuto knihu chtěl laik číst, patrně nikdy nedojde. Důvodem není obsáhlost publikace, ale mnoho odkazů na čísla ČSN. Ta jsou pro veřejnost, která si nezaplatí ČSNonline, nedostupná. Tedy jediný, kdo knihu "zkonzumuje", může být elektrotechnik znalý blízkých souvislostí.



Mezitím, co na neodbornou veřejnost žádné přísné nároky kladeny nejsou, na odborníky je toho naloženo často více než jsou schopni ve svém profesním životě schopni zvládnout. Právě tato příručka může běžnému elektrotechnikovi pomoci přiblížit to, co se děje na normativní scéně. Je tomu tak proto, že vzdělávání elektrikářů na té nejnižší úrovni buď probíhá při pravidelných přezkoušení z vyhlášky 50/78Sb. nebo se školí náhodně při krátkých, náhodných rozhovorech s revizním technikem.

Co v publikaci objevíme?
Pokud to mám stručně shrnout, pak vše začíná u projektování, přes vnější vlivy, popis všech hlavních prvků v elektroinstalacích, modernizace a rekonstrukce, koupelny, bazény, přes elektroinstalace ve venkovních prostorách až po výběr domácích spotřebičů.

Jak tuto knihu číst?
Samozřejmě existují dvě možnosti. Papírová a elektronická verze. Která z obou variant je lepší těžko soudit, protože každý má jiné zvyklosti a jiný způsob práce s informacemi. Alespoň za mne jak v mém režimu něco schraňovat a číst, jsou elektronické verze. Ty pak konzumuji na tabletu tam, kde mám zrovna chvíli.

Kde knihu koupit?
Různě. Mnohá vzdělávací centra tyto příručky nabízejí (LPE, SOLID Team, BEN, ALZA, Palmknihy ...), pokud ovšem chcete knihu hned zaslat poštou, pak bude nejlepší knihu objednat přímo v e-shopu vydavatele zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Ve světě elektrotechniky, kde aktualizace informací a praktických znalostí jsou klíčové pro bezpečnost a efektivitu práce, přichází kniha "Praktické pomůcky a tabulky pro elektrotechniky" jako praktický a důležitý zdroj pro profesionály i studenty. Tato příručka, uznávaná zkušenými elektrikáři pro svou ucelenost, aktualizaci a přístupnost, nabízí více než 20 pomůcek a je pravidelně aktualizována v souladu s nejnovějšími normami. S přidáním nových pomůcek a aktualizovaných informací, se kniha stává ještě cennějším průvodcem v praktickém světě elektrotechniky. Krátké pozastavení nad touto publikací naleznete zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933