Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Může revizní technik vytvořit revizní zprávu, když nemá dokumentaci? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.01.2024
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Může revizní technik vytvořit revizní zprávu, když nemá dokumentaci?


Může revizní technik vytvořit revizní zprávu, když nemá dokumentaci?
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.01.2024




Můžeme slyšet různé dotazy a poznámky, třeba, že dokumentace nikdy nebyla nutná. Až po příchodu "Evropské unie" se začaly zavádět zbytečnosti. Ano, ještě dnes nemusí být všechny souvztažnosti spojené s technickou dokumentací zřejmé. Poslechněme si úryvek z přednášky z olomouckého SOLID Team ...



... stručný přepis mluveného slova ...

Miroslav Záloha, SUIP na konferenci SOLID Team
... pořád dokola stejný dotaz. Může revizní technik vytvořit revizní zprávu, když nemá dokumentaci? K tomu řeknu, to, co jsem nějakým způsobem již předeslal. Vždycky není možné, aby provozovatel toho zařízení, ho provozoval bez dokumentace.

Slyšíme na kontrolách, že nám to odplavalo, uhořelo, že je to staré zařízení, nemáme. Už od roku 2001 je zde nařízení vlády 378 a místní provozní bezpečnostní předpis, který právě k tomu slouží. Pokud tam není, vnímám to tak, že musí být alespoň projev nějaké dobré vůle, protože musí alespoň někdo vytvořit nějakou dokumentaci podle skutečného provedení, tak jak vlastně požadavek přílohy dvě nařízení vlády 190.

A protokol určení větších vlivů. To jsou podle mě dvě základní věci, pak se dostane do toho bodu, že on za něco zodpovídá a on musí říct, jestli ty podklady, které mu byly poskytnuty a mají mu být poskytnuty, stačí k tomu, aby tu revizi vykonal. Prostě to je jedna z činností, že on má vlastně posoudit, jestli ta dokumentace odpovídá opravdu tomu skutečnému provedení. Takže tolik, nechci tady říkat žádné jednoznačné, jestli to má být takhle obsahově, takhle. Pak tam hraje velký aspekt a velkou roli ta úloha té osoby odborně způsobilé a to je ten revizní technik, který v danou chvíli řekne, ano, tato dokumentace mi stačí, posoudí, že opravdu odpovídá skutečnému provedení, což je jeden z úkolů, který má udělat a vlastně pak může pokračovat v revizi.

Více obsahu z přednášek SOLID Team zde ...
Aktuální akce SOLID Team sledujte zde!


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o. - Holická 140/70, Olomouc - 585 243 683 - solidteam@solidteam.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.