Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Intenzivní kritika v tisku vedla k sáhodlouhé odpovědi od Westinghouse, která však neospravedlnila vysoké napětí a kritizovala Edisonovy instalace. Proslulý elektrotechnik Harold Brown ukončil polemiku klasickou odpovědí a navrhl souboj, který ...
POZOR! JEŠTĚ NEPROŠLO JAZYKOVOU KOREKTUROU!

Kdy je příkaz vydáván jen na zajištění a odjištění pracoviště


Document Actions
Článek
Příkazy B v otázkách a odpovědích a něco navíc (8.)
Jaroslav Melen, ze dne: 10.07.2001
reklama

Otázka:
Podle čl. 69 NORMY se příkaz "B" nebo "B-PPN" vystavuje na vedoucího práce. V situaci, kdy je příkaz vydáván jen na zajištění a odjištění pracoviště (pro práce podle čl. 166 NORMY) oba vzory podle Přílohy 1 NORMY neumožňují takovéto vystavení.

Odpověď:
Ustanovení čl. 69 bylo formulováno v době před vydáním změny c)-6-7/1976 článku 67a) NORMY a ta se jej nedotkla. Lze říci i proto, že vedoucím práce (úkony pro zajišťování pracoviště se za práce ne el. zařízení také považují - viz čl. 4. NORMY) je i ten, jemuž bylo provedení zajištění nařízeno. Většina dnes používaných vzorů příkazů "B" se s touto změnou vyrovnala a na prvním místě je vždy uváděno, komu se provedení zajištění přikazuje.
Vedoucí práce na zajištěném pracovišti pak figuruje v každém případě v části příkazu určeném pro jeho převzetí. Jsou používány i tiskopisy, které uvádí budoucího vedoucího práce rovněž i v úvodu formulací : zajištěné pracoviště převezme: ……… . Osobně to nepokládám za nejvhodnější neboť to nemusí být dopředu, na rozdíl od druhu zamýšlené práce, známo a vyvolává to u vystavovatelů rozpaky, co - koho tam napsat.
Opakuji závěr předchozí odpovědi, přitom upozorňuji, že tiskopisy příkazů "B" vyhovující této variantě (práce podle čl. 166 NORMY) zase nevyhovují situacím, kdy se mají příkazy vydávat pro zbývající druhy prací uvedené v čl. 67 NORMY, tedy vystavovat na vedoucího té skutečné práce.

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933