Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: MARKS: Projektování svodů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 29.05.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

MARKS: Projektování svodů


MARKS: Projektování svodů
Která pravidla platí pro projektování svodů? Jaké znáte využití kovových fasád a konstrukcí jako svodů? Kovové fasády mohou být použity jako svody a stínění pouze tehdy, jsou-li vodorovně i svisle elektricky spojeny při respektování tepelné roztažnosti v rozsahu teplot ...
Wolfgang Marks, ze dne: 29.05.2008

Pro projektování svodů platí stejné zásady jako pro jímací zařízení. I zde je nutné udržet dostatečnou vzdálenost, protože je téměř nemyslitelné aby rozvod elektroinstalací a IT sítí respektoval požadavky projektu hromosvodu. Z těchto důvodů prakticky z novostaveb zmizí skryté svody, neboť jejich zřizování a zejména jejich odstínění je velmi nákladné.
Svody by rovněž měly vytvořit mřížovou soustavu viz tabulka projektu.

Výběr metody projektování hromosvodu v závislosti na úrovni ohrožení objektu

ochranné opatření ochranný úhel blesková koule mřížová soustava
úroveň ochrany výška objektu h [m] poloměr bl. koule velikost oka odstup horizont.
(třída ochrany) 20° 30° 45° 60° r [m] [m] okruž. vedení [m]
I 25 * * * 20 5 x 5 5
II 35 25 * * 30 10 x 10 10
III 45 35 25 * 45 15 x 15 10
IV 55 45 35 25 60 20 x 20 20

Klasické svody se zřizují na exponovaných místech (rozích a hranách) a z estetických důvodů je snaha je zneviditelnit.

Využití kovových fasád a konstrukcí jako svodů.
Využití stavebních konstrukcí a prvků je preferován stavebními firmami. Představuje ale velký problém a porušení zásad pro dodržení dostatečné vzdálenosti, neboť to znamená zatahování dílčích bleskových proudů do budovy.
Pokud, ale budova splňuje podmínky pro využití konstrukčních prvků, sloupů jako svodů, je nutné sloupy a uzemňovací body řádně označit, zrevidovat. Sloupy musí být vzájemně propojeny mřížovou soustavou a uzemněny. Kontrola spojů a vlastní revize musí být provedena již ve stádiu hrubé stavby, před položením podlah.

Pro využití kovových fasád platí několik praktických pravidel:

Kovové fasády mohou být použity jako svody a stínění pouze tehdy, jsou-li vodorovně i svisle elektricky spojeny při respektování tepelné roztažnosti v rozsahu teplot od –30°C do +70°C.

Jednotlivé plechy kovové fasády se vzájemně propojí s odstupem menším nebo rovným 1m. Kovové fasády je nutno propojit s jímacím zařízením.

Mřížová soustava ve střeše se podle rastru připojí k fasádě použité jako svody.

Nacházejí-li se ve spodní části budovy stěny s armovaného betonu, musí se fasáda s armováním propojit. Neobsahují-li stěny armování a fasáda na spodu končí méně než 1 metr nad úrovní okolí, je třeba každých 10 metrů vyvést spoje k uzemnění. Končí-li fasáda více než 1 metr nad úrovní okolí, je třeba spoje k uzemnění vést každých 5 metrů, případně ji spojit s uzemněním pomocí mřížové soustavy. Spoje s uzemněním musí být rozebíratelné. Z důvodů měření je třeba instalovat přístupné zkušební svorky, které je nutno jednoznačně označit. Označení svorek musí být v souladu s označením na výkresech.

Viz obrázky:


Pro větší náhled klikněte do obrázku.


Poznámka redakce:
Wolfgang Marks odborný poradce v oboru ochrany před bleskem a přepětím pro EU, člen ILPC technický poradce společnosti DEHN + SÖHNE. Kontakt: w.marks@volny.cz, 603 816 081

„MOTO“ Hromosvod sám neochrání Monu Lisu, ale může k její ochraně hodně pomoci.“

Montér hromosvodu jde na střechu až poslední a proto se musí přizpůsobit, aneb zodpovědnost týmu za zdárný výsledek.

Přednáška je v celé verzi součástí tohoto sborníku.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.