Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: MARKS: Soubor norem ČSN EN 62305 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 10.03.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

MARKS: Soubor norem ČSN EN 62305


MARKS: Soubor norem ČSN EN 62305
Je ČSN 341390 norma opravdu tak překonaná? Které části obsahují soubory norem ČSN EN 62305? Pro členské státy CENELEC vyplývá povinnost zavést zmíněné normy do národních normalizačních soustav a postupně zrušit platnost dosud existujících národních norem týkající se ochrany před bleskem, které jsou v rozporu se souborem evropských norem EN 62305. V České republice je to norma ...
Wolfgang Marks, ze dne: 10.03.2008

„Tak nám zabili Ferdinanda“ chtělo by se říci, otevře-li čtenář soubor norem a začte-li se do něho. Počet dotazů s prosbou o vysvětlení či objasnění pojmů, přerostl běžnou míru.
Je soubor tak složitý nebo je nesrozumitelně napsaný? Dalo by se odpovědět všelijak, ale jisté je, že soubor norem řeší komplexní ochrana před bleskem a přepětím ve všech souvislostech.
Soubor norem je revoluční i do té míry, že nevychází z norem předchozích, zejména na ČSN 341390.

Stará norma nebo nový soubor norem?
Je tato norma opravdu tak překonaná? Ve využití materiálů, v technologických postupech a filozofii pojetí určitě! Zároveň obsahuje řadu nápadů a osvědčených řešení, které jsou v nové normě přepracovány. Mohu o ní prohlásit, že přestavuje nejnižší, ale přesto bezpečný standard zejména pro „starší“ objekty a objekty, které nejsou vybaveny elektronickým zařízením.

Abych své „vzletné úvahy“ upřesnil, předkládám informace, fakta a závěry, ze kterých vyplývá účel tohoto příspěvku:

Od 1. 12. 2006 je v České republice platný jako soubor českých technických norem ČSN EN 62305 Ochrana před bleskem. Soubor norem ČSN EN 62305 je identický s evropskými EN 62305 a mezinárodními normami IEC 62305.

Soubor norem ČSN EN 62305 platí pro:

Soubor norem ČSN EN 62305 obsahuje následující části:

Pro členské státy CENELEC vyplývá povinnost zavést zmíněné normy do národních normalizačních soustav a postupně zrušit platnost dosud existujících národních norem týkající se ochrany před bleskem, které jsou v rozporu se souborem evropských norem EN 62305. V České republice je to norma ČSN 34 1390, která bude plně nahrazena novým souborem norem ČSN EN 62305. Na Slovensku, ve Francii, ve Španělsku, v Polsku, v Rumunsku atd. to budou i normy týkajících se aktivních jímačů ESE.

Všechny nové projekty hromosvodu a vnitřní ochrany, které budou započaty po 1. 12. 2006, by měly být již navrhovány dle výše uvedeného souboru. Všechny stávající stavby se budou revidovat dle staré normy ČSN 34 1390, avšak dojde-li ke změnám na stavbě nebo na vnitřním zařízení (rekonstrukce), nebo změní-li se účel budovy, je nutno systém ochrany před bleskem LPS již instalovat dle nového souboru norem. Existuje řada zrealizovaných projektů hromosvodní ochrany podle nového souboru norem ČSN EN 62305.


Poznámka redakce:
Wolfgang Marks odborný poradce v oboru ochrany před bleskem a přepětím pro EU, člen ILPC technický poradce společnosti DEHN + SÖHNE. Kontakt: w.marks@volny.cz, 603 816 081

„MOTO“ Hromosvod sám neochrání Monu Lisu, ale může k její ochraně hodně pomoci.“

Montér hromosvodu jde na střechu až poslední a proto se musí přizpůsobit, aneb zodpovědnost týmu za zdárný výsledek.

Přednáška je v celé verzi součástí tohoto sborníku.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.